Sykler du på elsykkel? Da bør du sjekke dette: – Ellers kan det få uante konsekvenser

Vinter: Med kaldere temperaturer i anmarsj, stilles det flere og strengere krav til elsykkelen. Nå anbefales det å sjekke sykkelen før det er for sent. Foto: Colourbox

Vinter: Med kaldere temperaturer i anmarsj, stilles det flere og strengere krav til elsykkelen. Nå anbefales det å sjekke sykkelen før det er for sent. Foto: Colourbox

Artikkelen er over 2 år gammel

Flere og flere bruker elsykkel, også telemarkinger. Med vinteren for dør er det likevel viktig å huske å sjekke bremsene, mener Tryg Forsikring.

DEL

Bremselengden kan nemlig bli vesentlig lengre enn du er vant til, skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

– Vi så ulykker i fjor vinter der syklister feilvurderte bremselengden i forhold til fart og tyngde på elsykkelen. Mange er vant til bremselengden på vanlige sykler, men på vinterføre kan denne bli mye lengre med elsykkel. Da gjelder det å være varsom, ellers kan det få uante konsekvenser, sier Øyvind Setnes, sykkelekspert i Tryg Forsikring.

Trolig er det solgt over 100 000 nye elsykler i Norge de siste fire årene, ifølge Tryg. Vekten ligger på rundt det dobbelte av en vanlig sykkel, samtidig som den har en toppfart på over 25 kilometer i timen på flat vei.

– En elsykkel har som regel akkurat de samme bremsene som en vanlig sykkel. Det betyr også at de gjerne blir fortere slitt ved bruk. Skal du bruke elsykkel i vinter bør du derfor sjekke bremsene nå. I tillegg byr jo en elsykkel på en del utfordringer man gjerne ikke er vant med, som for eksempel at den akselererer raskt når du begynner å trå, sier han.

Her er enkle tips før du triller ut på vinterveiene med elsykkel:

  • Skifte dekk til piggdekk, og jevnlig sjekke lufttrykk samt at bremsene ikke er slitt.
  • Bruk hjelm, ha lys foran og bak på sykkelen samt refleksvest på kroppen.
  • Beregne god bremselengde og vie trafikkbildet foran deg stor oppmerksomhet.
  • Øv et sted med lite trafikk, særlig på føre du ikke er vant til å ferdes påfra før.
  • Øv deg spesielt på å bremse med ulike hastigheter, unnamanøver samt bråbremsing.

Artikkeltags