– Jeg gikk alene der med en hund i sjutida og ble ganske sjokka over det jeg fikk se. Det var et sjeldent stygt syn, rett og slett. Masse søppel lå strødd, forteller hun.

Tanken slo henne umiddelbart om å oppmuntre barna hjemme til å være med og rydde opp.

– De lærer jo masse om det på skolen og gjennom Newton, Supernytt og Rusken-aksjoner. Barn er interesserte i natur og miljø. Nå fikk de også være med og gjøre en ordentlig innsats. De følte seg som superhelter som var med på å redde Skien, smiler Norland Gundersen.

Russekort lå strødd

I mengden av søppel lå det også mange russekort strødd. Naboer fortalte at det var flere russ som hadde samlet seg på Bakkestranda lørdag kveld.

– Det er så underlig hva som kan skje på veien fra man er barn til man blir voksen. De har vært barn de som var her i går også, og helt sikkert hatt den samme holdningen til dette som barna som nå ryddet opp for de, påpeker Gundersen.

Drøyt sju bæreposer ble fylt opp av hennes to barn og deres søskenbarn som er på besøk i helgen.

– Det framstår jo ikke mindre underlig når vi faktisk fikk plass til alt sammen i søppelkassa som sto tre meter unna der de hadde sittet, påpeker hun.

– Det er en pekefinger til oss alle, men kanskje spesielt til russen akkurat nå – om å ta vare på våre felles ressurser og naturområder, sier Norland Gundersen. 

Flere andre sendte også bilder til avisa av forsøplinga på Bakkestranda søndag morgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Storopprydding flere steder

En rekke andre steder i fylket arrangeres det i disse dager også oppryddinger og dugnader hvor lokalbefolkningen stiller villig opp. I nydelig vårvær har hundrevis vært i sving med hansker, søppelklyper og søppelsekker.

Langesund fotballgruppe hadde sin årlige vårdugnad i Krogshavn lørdag hvor strender, plener og svaberg ble ryddet og gjort klare for storinnrykk i høysesongen. 

I Brevik var det søndag også rekordoppmøte på vårdugnaden velforeningen arrangerer her. Over 100 små og store gikk rundt i byen og plukket søppel fra gater og i vannkanten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hektisk på Pasa og Rødmyr

Vårdugnadene i det offentlige rom og i hus og hager setter også sitt klare preg på trafikken på avfallsmottakene. I Pasadalen i Porsgrunn var det lørdag lange køer med bil og hengere fra tidlig morgen. Det samme gjaldt på Rødmyr i Skien. Bildet under viser bare deler av køen av dem som venter på å tømme hageavfall.

Litt av forklaringen til denne ligger nok i at hageavfallsmottaket for øyeblikket er stengt på grunn av bygging av ny gjenvinningsstasjon her. Først 2. mai vil det åpne igjen her. I mellomtiden er det dermed ekstra trykk på Bjorstaddalen, Rødmyr og Eik i Bamble.