Gå til sidens hovedinnhold

Har naboen mer snø enn deg? - Det kan være et dårlig tegn

Artikkelen er over 4 år gammel

TELEMARK: Har naboen mer snø på taket enn deg kan det tyde på at det er du som har dårlig isolasjon.

15 prosent av de som har kjøpt bolig har senere oppdaget at isolasjonen er dårlig, viser en undersøkelse YouGov har gjort for NITO Takst.

– Kvaliteten på isolasjonen er noe av det vanskeligste å vurdere når man er på boligvisning. Er det sommer og sol, er det kanskje heller ikke det man er mest opptatt av, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i NITO Takst.

Og om vinteren kan snøen være en god indikasjon på om isolasjonen i huset eller hytta er god eller ei.

Stor forskjell

– Et hus med lite isolasjon mot loftet vil fort få problemer med snø som smelter på taket. Det fører til tunge istapper som kan ødelegge og bøye takrennene utover. I verste fall kan det medføre fuktskader i underliggende veggkonstruksjoner, og også i takkonstruksjonen. Er huset du skal kjøpe det eneste i nabologet med snøfrie partier på taket, er det et dårlig tegn, sier Fuglesang.

Det er stor forskjell på hus som ble bygd før 1950-tallet og nyere boliger.

– Fukt i kjeller eller lekkasje i taket er ikke alltid så lett å oppdage på visning. Derfor er det så viktig at selger benytter en grundig Boligsalgsrapport som kan avdekke slike feil, og ikke bare en overfladisk verditakst. Det kan spare både kjøper og selger for ubehageligheter etter salget, sier han.

Alle bygninger og boliger som selges eller leies ut må ha en energiattest med en energikarakter, der A er best og G er dårligst.

– Energimerking ble obligatorisk i 2010, men fortsatt er det mange som ikke er klar over hva den innebærer.