19 392 måltider ble reddet i Telemark – her reddet de mest

TELEMARK: Appen Too Good To Go reddet over 1,3 millioner måltider i 2019. Over 19000 av dem var i Telemark.

DEL

TA har flere ganger skrevet om matsvinnappen Too Good To Go. Gjennom appen knytter de butikker og spisesteder som har mat til overs, sammen med folk som ønsker å redde maten – til redusert pris.

Nå har de samlet statistikken fra året og den viser at 19 392 måltider ble reddet i Telemark.

Best var de i Bø, hos Aasmundsens Bakeri.

– Matsvinn er en av de aller største miljøutfordringene vi står overfor, og et tema som allerede opptar mange. Over halvparten av det kartlagte matsvinnet i Norge skjer i hjemmene våre, så her har vi alle mulighet til å gjøre en stor forskjell og inspirere hverandre til å bli matreddere. Med noen enkle grep kan du spare både miljøet og lommeboka for en unødvendig belastning, forteller Hanne Johansen, matredder og kommunikasjonsrådgiver i Too Good To Go, i en pressemelding.

En tredjedel av all mat som produseres i verden ender opp som matsvinn, og i Norge kaster vi minst 385 000 tonn mat hvert eneste år. Det er nok til å mette 800 000 mennesker.

– Når vi kaster mat, sløser vi ikke bare med mat som kunne ha blitt spist. Vi sløser også med alle ressursene som går med til å produsere maten. Ifølge FN står matsvinn for minst åtte prosent av de globale klimagassutslippene, og 30 prosent av verdens jordbruksarealer brukes til å produsere mat som aldri blir spist – et område på størrelse med Kina. Å sørge for at maten som produseres havner i magen og ikke i søpla er derfor et utrolig viktig miljøtiltak, for da kan vi på sikt også produsere mindre, sier Johansen.

Too Good To Go sine ti beste tips for å unngå matsvinn

  • Vær smart på butikken. Ha en plan for handleturen, og ikke kjøp mer enn du kan spise opp.
  • Ha oversikt i kjøleskapet og pass på temperaturen. Ha en egen hylle eller boks til mat som
  • må spises snart. Kjøleskapet skal holde mellom to og fire grader – da øker holdbarhetstiden.
  • Se – lukt – smak. Best før betyr ikke nødvendigvis dårlig etter.
  • Bruk fryseren smart. Frys mat du ikke rekker å spise opp.
  • Restelunsj i matpakken. Middagsrester er perfekt som lunsj neste dag.
  • Restetorsdag. Ha en fast restedag hver uke dedikert til å spise opp maten.
  • Bruk det du har hjemme. Ris til overs fra i går? Da blir et stekt ris til middag i dag!
  • Slappe grønnsaker? De kan bli friske igjen hvis de legges en stund i kaldt vann.
  • Hjelp butikkene. Kjøp nedsatte datovarer og gårsdagens brød, velg maten med kortest holdbarhet hvis du skal spise den snart, redd single bananer og bruk Too Good To Go-appen.
  • Vær kreativ! Tørt brød kan ristes, brune bananer blir digge i pannekaker og bare fantasien setter grenser for hva du kan ha i en smoothie.

Artikkeltags