Vi vraket biler for 15 millioner i 2016

Bilvrak: Disse veier i gjennomsnitt 1 tonn hver.

Bilvrak: Disse veier i gjennomsnitt 1 tonn hver.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Og det var bare vrakpanten som ble utbetalt til bileiere i Telemark.

DEL

I 2016 ble det vraket 4.966 biler i Telemark, og eierne fikk til sammen utbetalte nærmere 15 millioner kroner.

Antallet var en liten økning med 78 biler fra året før, ifølge en pressemelding fra Skattetaten.

Flere hundre millioner

På landsbasis ble det vraket nesten 140.000 kjøretøy som fikk utbetalt vrakpant. Ordningen er blant annet etablert for at det skal være en viss fornying av bilparken i Norge, og at gamle biler ikke skal bli stående og være en trussel mot miljøet når de ikke lenger er i bruk.

I 2016 ble det utbetalt 419 millioner kroner i vrakpant i Norge.

Aller flest biler vrakes i løpet av første halvår hvert år.

– Erfaringsmessig ser vi at første halvdel av året er den mest populære tiden for vraking av biler. Dette har nok sammenheng med at alle biler som vrakes innen 20. mars slipper å betale årsavgift, sier seniorrådgiver Kjell Vindvik for vektårsavgift og vrakpant i Skatteetaten.

Godkjent vrakplass

Når du vraker bilen din på en godkjent vrakplass, vil Skatteetaten automatisk utbetale vrakpanten på 3.000 kroner. Avhengig av hvilken dag bilen blir levert til vraking, vil det ta en til tre uker før pengene er på konto, opplyser Skatteetaten.

– Ta vare på vrakmeldingen du mottar. Dette er din dokumentasjon på at du har levert kjøretøyet på en godkjent vrakplass, sier Vindvik.

I 2016 var det kjøretøyeiere i Akershus som vraket flest biler, mens Finnmarkværingene vraket færrest med 2.095 biler.

– På landsbasis ser vi en marginal nedgang på antall vrakinger dersom vi sammenligner tall for 2015 og 2016, noe som er normale svingninger fra år til år, sier Vindvik.

Det var 1. januar 2016 at Skatteetaten overtok oppgaven med utbetaling av vrakpant fra Tolletaten. Dermed er det andre året etaten utbetaler vrakpant til norske bileiere.

Artikkeltags