Denne bilen var sveiset sammen med et klesstativ

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Livsfarlig, mener myndighetene. Nå aksjoneres det mot en rekke bakgårdsverksteder.

DEL

Bildet er hentet fra Bergen der ti verksteder fikk besøk uka som var. Det ligger an til vedtak om stenging av flere av stedene, sier seksjonsleder i Statens vegvesen, Erlend Loftesnes Røysum til Bergensavisen.

Verksteder som monterer brukte bremser på biler, sveising av en stang fra et gammelt klesstativ inn i rammen på en bil, farlig verktøy og elendige arbeidsforhold. Det er noe av det som er avdekket i aksjonene onsdag og torsdag denne uken.

Mange av stedene er det man kan kalle bakgårdsverksteder - drevet av ufaglærte og ofte ved bruk av hobbymekanikere uten arbeidstillatelse.

En lik aksjon har også blitt holdt i Telemark der 10 verksteder ble kontrollert, og det ble avdekket en rekke brudd.

Ifølge en pressemelding fra Statens vegvesen resulterte kontrollen i vårt fylke i tre anmeldelser, 21 avskiltingsbegjæringer og to kjøretøy ble vurdert innkalt for kontroll hos Statens vegvesen.

- Direkte trafikkfarlige

- Kontrollene viser at drives mange ulovlige bilverksteder i hele regionen og landet for øvrig. Det viser seg  også at ufaglært arbeidskraft reparerer biler og monterer bildeler som kan være direkte trafikkfarlige, hevder leder for Tilsynsseksjonen i Region sør, Einar Eskilt.

Ifølge Statens vegvesen er ulovlige verksteder er en fare for trafikksikkerheten og er gjerne knyttet til flere andre ulovlige forhold, som svarte penger og ulovlig arbeidskraft.

Ulovlig arbeidskraft

Reparasjoner utført av ufaglærte arbeidere med defekte og farlige bildeler utgjør også en stor risiko, og bilene kan være livsfarlige i trafikken.

– Bileierne risikerer pålegg om nye reparasjoner på kjøretøyene, sier Loftesnes Røysum til BA.

I tillegg til at ulovlige verksteder er en fare for trafikksikkerheten, er de ofte knyttet til flere andre ulovlige forhold, som svarte penger og ulovlig arbeidskraft.

Representantar fra Nav, Kemneren, Skatteetaten og Fylkesmannen er også del av arbeidskrimgruppene som denne uken var på tilsyn.

Alle steder som utfører bilreparasjoner i Norge skal være godkjent av Statens vegvesen. Et godkjent verksted må blant oppfylle minimumskrav til fagkompetanse, utstyr og lokale.

– Velg godkjent verksted

Verksteder som ikke har denne godkjenningen er ulovlige.

– Hva bør bileierne gjøre?

– Sørg for å velge et godkjent verksted når du skal reparere bilen! Da slipper du å risikere å kjøre rundt i en bil som er mangelfullt reparert fordi verkstedet ikke har kompetanse eller verktøy til å gjøre bilen din trygg. Du vil også beholde garantien din og klagerettigheter og unngår å støtte opp om kriminelle, er rådet fra seksjonslederen i vegvesenet.

Vegvesenet har registrert 320 ulovlige verksteder, men etaten  vet at det reelle tallet er høyere.

Artikkeltags