Gå til sidens hovedinnhold

25.000 barn har rett til gratis barnehage

Artikkelen er over 4 år gammel

Fra august blir treåringer omfattet av ordningen med gratis kjernetid i barnehagen. Omkring 25.000 barn fra familier med lav inntekt kan nå ta del i ordningen.

Målgruppen er spesielt innvandrerfamilier og barn som ikke snakker norsk hjemme.

– Vi vet at mange barn begynner i skolen uten å kunne norsk godt nok. Vi vet også at for noen foreldre er prisen en grunn til at de velger å ikke ha barna sine i barnehagen. Ved å utvide den gratis kjernetiden til å gjelde for treåringer i lavinntektsfamilier, gir regjeringen enda flere barn muligheten til å være i et miljø der de kan lære, leke og utforske sammen med andre, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

Inntektsgrense

I fjor ble ordningen med gratis kjernetid innført for fire- og femåringer. Fra 1. august blir også treåringer omfattet. Tilbudet går til familier som har en inntekt på under 417.000 kroner i året. Denne grensen er justert opp fra 405.000 kroner i fjor.

Til sammen har nå 25.000 barn rett til dette tilbudet, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Utvidelsen kommer som en følge av budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene, hvor Venstre hadde dette som et hovedkrav.

– Det kan være andre argumenter som gjør at noen foreldre vil vente lenger med å ha barna i barnehage, men økonomi skal ikke være et hinder for noen, sier André Skjelstad, stortingsrepresentant for Venstre, i en pressemelding.

Venstre mener tiltaket kan gi innvandrerkvinner med små barn mulighet til å delta i arbeidslivet og vil forberede barna på skolen. Partiet ser det også som et ledd i kampen mot barnefattigdom.

Må søke

Foreldre må selv søke kommunen for å ta del i ordningen, som gir barna 20 gratis timer i barnehagen. I desember rapporterte kommunene at om lag 10.000 fire- og femåringer benyttet tilbudet.

Statsminister Erna Solberg (H) mener kommunene må oppsøke familiene i målgruppen, for å få flere til å benytte den.

– Veldig ofte dreier dette seg om å nå ut særlig til innvandrerfamilier, hvor mor kanskje ikke er i jobb og kanskje tenker at hun ikke trenger noen til å passe på barna for henne, at hun kan gjøre det selv, sa hun til NTB i april.

Hun mener erfaringen er at alle sier de vil ha barna i barnehagen, når man forklarer hva det handler om,

Regjeringen har også innført en moderasjonsordning som sier at en familie skal betale maksimalt seks prosent av inntekten for en barnehageplass. Ingen skal uansett betale mer enn 2.655 kroner for en barnehageplass.