8. mai er dagen hvor krigsveteraner og andre som bidro til at Norge igjen ble et fritt land i 1945 minnes, takkes og hedres.

Likeså alle de som har deltatt i internasjonale operasjoner i ettertiden og fram til nå, samt familiene deres.

Porsgrunn og Skien kommuner har i samarbeid lagt opp til et heldagsprogram. Det starter med minneseremoni ved krigsseilermonumentet på Vestre brygge i Porsgrunn klokken 12.00. Elever fra Vestsiden skole sørger for flaggborg, og Kristian Norheim skal legge ned krans og holde talen her.

Videre er programmet i Porsgrunn og Skien som følger: 

Kl. 13.15 Minneseremoni ved monumentet, Eidanger kirke: Appell v/ ordfører Robin Kåss. Bekransning v/elever fra Tveten ungdomsskole. Eidanger pike- og guttekorps spiller. Fellessang.

Kl. 14.00 Mottakelse for veteraner og deres familier på rådhuset i Skien.

Kl. 15.00 Minneseremoni ved monumentet i Liebakken, Skien: Tale og kransenedleggelse v/ ordfører Hedda Foss Five. Speidermusikken, Skien mannssangforening og Ragnar Sør Olsen. Fellessang.

Kl. 17.30 Filmfremvisning, utstilling og åpen kafé på Brevik bymuseum. Visning av videointervju med motstandsmannen Gunnar Gregersen.

Kl. 18.30 Minneseremoni ved monumentet i Havnegata, Brevik. Tale og kransenedleggelse ved Dag-Magne Lunde, president i NVIO. Brevik musikkorps spiller. Fellessang. Flaggseremoni.

Kl. 19.15 Foredrag på Brevik Bymuseum:
Dag-Magne Lunde er oberstløytnant og arbeider til daglig i avdeling for sikkerhetspolitikk og operasjoner i Forsvarsdepartementet.

Første gang i Vinje

Også i Vinje og Vest-Telemark inviteres det til en høytidelig markering av dagen. Alle veteraner i Vinje og Tokke er invitert, og veteraner fra øvre deler av Vest-Telemark ønskes naturligvis også velkommen. Arrangementet finner sted på forsvarsmuseet i Vinje og er et samarbeid mellom Vinje kommune, Vinje forsvarsmuseum, Heimevernet og NROF Vest Telemark.

Ifølge tall fra forsvaret er det 110 militære veteraner i Vest-Telemark.

– Vi oppfordrer så mange som mulig til å delta, gjerne med avdelingsmerke på. Det er i tillegg mange veteraner som ikke bor i Vest-Telemark lenger og vi hadde satt pris på om de også tok turen hjem denne kvelden, skriver Vinje kommune på sine nettsider.

Årets arrangement er starten på det som skal bli en fast årlig markering, opplyser kommunen.

Slik er programmet i Vinje denne dagen:

Program

Kl. 08:00: Flaggheising.
Blomar ved støttene (Åmot, Liosvingen og Mo Kyrkjegard)

Kl. 18:00: Tale ved ordfører i Vinje Jon Rikard Kleven.
Tale ved veteran.
Kulturinnslag ved Knut Mosand.
Omvising i Forsvarsmuseet ved Paul Strandskogen.

Arrangementet avsluttes med kaffe og kake.