I venterommet til den offentlige tannlegen i Porsgrunn står et «skrekkabinett» som viser sukkerinnholdet i de mest populære brusmerkene og i smaksatt vann.

- Om det ikke er et skrekkabinett, så er det hvert fall en del som får seg en aha-opplevelse, sier klinikkleder Marit Nuland.

For det er ikke bare brus som inneholder forholdsvis store mengder sukker.

Mens en halvliter Cola inneholder 26,5 sukkerbiter, inneholder mer "sunne" alternativer som iste med lime 22 sukkerbiter og smaksatt vann sukker tilsvarende 11 sukkerbiter.

Etter at tannpleierne ved tannlegekontoret laget skapet for om lag et halvt år siden har de fått mange kommentarer.

Lise Smørsgård var innom tannlegen på fredag. Hun jobber til daglig med kosthold i selskapet Bailine og ble svært glad da hun så dette. Etter at hun la ut bildet på Facebook har det fått mer enn 1100 delinger og flere andre tannleger har applaudert ideen.

- Vi burde nok også hatt litt fokus på syreinnholdet, for det er en del syreskader, sier Nuland. Hun understreker at det beste er å drikke rent vann uten smak og kullsyre.

- Med så mye sukker som det er i enkelte brusmerker er det ikke bare tannskader man risikerer om man drikker det hver dag, avslutter klinikkleder Nuland.