«Taktekkeren» har lurt eldre for millioner av kroner

NOTORISK SVINDLER: 25-åringen (t.h.) lopper eldre for hundretusener av kroner ved å overtale dem til å inngå avtaler om vedlikehold av boligen. Så ber han om forskudd. Her jobber han på et tak hos en pensjonist. Senere ble både han og faren (t.h) dømt for bedrageri og fikk fengselsstraffer.

NOTORISK SVINDLER: 25-åringen (t.h.) lopper eldre for hundretusener av kroner ved å overtale dem til å inngå avtaler om vedlikehold av boligen. Så ber han om forskudd. Her jobber han på et tak hos en pensjonist. Senere ble både han og faren (t.h) dømt for bedrageri og fikk fengselsstraffer. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mannen er dømt flere ganger. Nå er 25-åringen siktet for å ha lurt minst 15 eldre mennesker for millionbeløp.

DEL

25-åringen fra Larvik lever av å få gamle mennesker til å gi han penger for vedlikehold på boligen. Arbeidet blir sjelden utført. Nå er han siktet for å ha lurt 15 eldre mennesker til å gi han nesten tre millioner kroner, skriver Østlands-Posten. Flere av forholdene skal ha skjedd i Telemark. Pengene er brukt opp.

Han sier de trenger vedlikehold på huset og at tak og vegger er dårlige. Deretter lurer han de gamle til å gå med på å betale han ut tusener av kroner i kontanter, men mannen dukker sjelden opp for å utføre bygningsarbeidet han har avtalt. Dukker han opp, er arbeidet ofte dårlig utført.

Nå er han siktet igjen. Denne gangen for svindel for nærmere tre millioner kroner. Ofrene er gamle mennesker.

PENSJONISTER

– Det er stort sett folk som har passert 70 og oppover, forteller leder for økoteamet i Vestfold politidistrikt, politiinspektør Jan Stapnes.

Politiet startet først å etterforske mannen – på nytt – i høst da det ble kjent at et eldre ektepar i Holmestrand hadde vært utsatt for mannen, som fire ganger tidligere er dømt for det samme type bedrageriet av eldre.

I Holmestrand fikk han ut 430.000 kroner fra ekteparet før svindelen ble stanset. Politiet tror han har brukt opp mesteparten av pengene på private formål i løpet av kort tid.

Nå må han svare for en rekke mulige bedragerier av andre eldre.

VARETEKT

– Han er siktet for bedrageri og underslag overfor eldre mennesker for mellom 2.5 og tre millioner kroner, opplyser Stapnes.

Mannen har sittet i varetekt siden pågripelsen for flere uker siden, og i Larvik tingrett i slutten av forrige måned, ble fengslingen forlenget med fire uker fram til slutten av november. Kjennelsen er unndratt offentligheten, men politiet bekrefter at det dreier seg om rundt 15 eldre mennesker.

Mannens forsvarer, advokat Stian Mæland, opplyser at 25-åringen erkjenner de fleste sakene i siktelsen.

SVINDLER OVER EN LAV SKO

– Han erkjenner å ha utført brorparten av forholdene i siktelsen, men enkelte poster erkjenner han ikke av ulike årsaker, opplyser Mæland.

Forsvareren opplyser at det meste av pengene er borte, men at politiet fant rundt 71.000 kroner på kontoen til klienten. mannen skal avhøres igjen i neste uke.

Mannen er dømt flere ganger for bedrageri av eldre mennesker.

Noen av mannens ofre er over 90 år, og lar seg skremme, lure og lokke til å gi han penger i forskudd når han krever det.

I 2009 ble 25-åringen fra Larvik, sammen med faren sin – en mann i 40-årene fra Larvik, dømt for å ha rundlurt en pensjonist i Larvik for 430.000 kroner. Huset hennes ble ødelagt av arbeidet de satte i gang.

Begge måtte i fengsel. Faren fikk seks måneders fengsel der 60 dager ble gjort betinget. Saken endre i lagmannsretten der han fikk nedsatt straff. Sønnen ble dømt til åtte måneders fengsel i lagmannsretten. 90 dager av dette ble gjort betinget.

Senere har både far og sønn fortsatt blant annet i Telemark og Vestfold. Faren ble dømt for samme forhold i 2011. Nå er det sønnen som er siktet for en rekke nye forhold, men listen over saker er allerede lang for 25-åringen.

I Sandefjord tingrett i 2012 ble han dømt til 18 måneders fengsel etter å ha bedratt seks pensjonister for nær en halv million kroner. Han ble også dømt for vold, hærverk og falsk forklaring.

To av ofrene hans den gangen var 92 år. En av dem ga sågar mannen bankkortet og pinkoden sin.

Mannen har byttet etternavn etter dommen i 2012, men har operert under flere navn.

Artikkeltags