Ta ut kontanter i dag

Det var kø utenfor Sparebank1 Telemark i Skien i dag før banken åpnet klokka 9.00. Mange hadde møtt opp for å ta ut kontanter.

Det var kø utenfor Sparebank1 Telemark i Skien i dag før banken åpnet klokka 9.00. Mange hadde møtt opp for å ta ut kontanter. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Tirsdag kan nemlig kortet ditt være ubrukelig.

DEL

Landets viktigste møte mandag finner sted hos Riksmeklingsmannen. Der møtes Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA) til mekling i ett forsøk på å unngå full bankstreik fra tirsdag.

Dersom partene ikke blir enige om årets mellomoppgjør innen midnatt i natt blir det full stopp i alle banktjenester, inkludert minibanker, fra tirsdag morgen.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO) anbefaler alle å ta ut litt ekstra kontanter

- Vi oppfordrer alle til å ha litt ekstra kontanter for å dekke daglige behov i noen dager. Vi anbefaler likevel ikke folk å hamstre større kontantbeløp. Det er alltid en sjanse å ta med å ha større kontantbeløp i lommeboken eller oppbevart andre steder, sa kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO i forrige uke.

En eventuell streik fører til umiddelbar stans i det aller meste av banktjenester og betalingsformidling. De aller fleste banker vil være stengt. Bankenes betalingskort vil ikke kunne benyttes i Norge, verken i minibank eller Betla betalingsterminaler. Andre betalingsoppdrag, som regningsbetalinger, vil ikke kunne innleveres til bankene.

BETAL REGNINGER I DAG

Betalingsoppdrag (regninger) som er mottatt i banken før streiken trer i kraft, vil bli utført. Dette gjelder selv om betalingsdagen (forfall) er i streikeperioden.

- Det kan derfor være lurt å registrere betalinger du kjenner til inn i nettbanken før tirsdag 7. juni, sier Osland.

Også papirbaserte oppdrag (brevgiro) må være registrert i banken for at de skal utføres under streiken.

IKKE STRANDET I UTLANDET

NA24 har fått flere henvendelser fra nordmenn i utlandet som lurer på om de risikerer at bankkortene slutter å virke.

Heldigvis er ikke det tilfellet. De internasjonale betalingskortene VISA og Mastercard vil fungere som normalt. Unntaket er hvis du har regionsperre. Regionsperrer vil ikke kunne oppheves i en eventuell streikeperiode.

Dette skjer dersom streiken blir en realitet:

Bankens minibanker vil være stengt

Betalingskort som banken har utstedt vil ikke kunne benyttes i betalingsterminaler eller minibanker i Norge

Det vil ikke være mulig å gjennomføre finansielle transaksjoner i bankenes kontorer, i nettbanken eller på telefon til kundeserviceavdelinger

SMS-tjenester vil ikke fungere, og varslinger blir ikke sendt ut i perioden streiken pågår

Tjenester i kontofonen vil ikke være tilgjengelig

Tjenester i nettbanken og mobilbanken vil ikke være tilgjengelig, med unntak for handel med verdipapirer og valuta

Betalinger som du har lagt inn i nettbanken før streiken, vil bli utført, selv om oppdragsdato/ forfallsdato er i perioden som streiken pågår

Betalinger som er innlevert på annen måte, og som ikke er registrert av banken før streiken begynner, vil ikke bli gjennomført før streiken er over

Nattsafer, servicebokser og innskuddsautomater vil være stengt

Handel på internett der nettstedet er hjemmehørende i Norge vil ikke kunne benyttes

Fastrentelån hvor rentebindingsperiode utløper under streiken vil normalt bli overført til flytende rente så lenge streiken pågår

DETTE VIL FUNGERE:

Internasjonale betalingskort vil kunne benyttes i utlandet

BankID kan benyttes, men ved pålogging i nettbank bare for handel med finansielle instrumenter og valuta

Både Nordea og Dnb Nor melder at handel med finansielle instrumenter og valuta vil gå som normalt. Skandiabanken melder at aksjehandel og fondshandel vil fungere som normalt i nettbanken.

Melding om tap av betalingskort, passord, koder, kodekort, BankID og lignende kan skje på vanlig måte

Kundearrangementer blir gjennomført som normalt hos Dnb Nor. Nordea derimot vil ikke avholde kundemøter.

DETTE KRANGLER DE OM

Hva er så årsaken til at streik lurer? Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør som vanligvis er forbundet med mindre dramatikk og streik enn hovedoppgjør.

Finansforbundets hovedkrav er et generelt lønnstillegg til alle og forutsigbar lønn for kompetanseutvikling.

- Arbeidsgiverne viste så liten forhandlingsvilje at vi ikke hadde noe valg. Tilbudet var rett og slett for dårlig, sa forhandlingsleder Jorunn Berland når bruddet var et faktum.

Finansforbundet har derfor varslet plassoppsigelse for medlemmer i 129 banker og 15.552 bankansatte kan bli tatt ut i streik fra tirsdag 7. juni. Mer om uenigheten her.

Partene har gitt seg selv munnkurv mandag i forhold til å uttale seg i mediene. Det er det kun Riksmeklingsmannen som skal gjøre.

Siden konsekvensene av en bankstreik er så store, vil regjeringen ikke la den vare lenge. Tvungen lønnsnemnd er derfor sannsynlig.

Kilder: DnB NOR, Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), Finansforbundet, Skandiabanken

Har du tatt ut penger i tilfelle bankstreik?

Artikkeltags