Gå til sidens hovedinnhold

TA-bilde skaper furore på internett

Artikkelen er over 10 år gammel

Et bilde med et mange kondensstriper over Nissedal søndag 30.desember blir nå bruk i en utbredt konspirasjonsteori om at det er mer enn bare vann fra drivstoffet til flyene som er i disse stripene.

På Origo pågår det en debatt etter at TA viste sitt bilde på nett sist søndag. Det store amerikanske fjernsynsselskapet CBS har tatt tak i saken etter at debatten har vokst veldig over tid med tilsvarende bilder av kondensstriper på himmelen, som noen mener kan inneholde giftige kjemikaler egnet til å ødelegge livet på jorden..

KONSPIRASJON?

Ingunn Røiseland er en av de som holder konspirasjonsdebatten i gang på Origo. Hun skriver at det som er sikkert er at det er stor interesse for dette, og da kan det aldri skade og belyse dette fenomenet litt mer.

- For alle oss som elsker naturen så er det bittert at himmelen over Telemark ofte er disig. Om ikke annet enn av den grunn burde vi ta tak i dette, og se nærmere på hva det kan være, mener hun.

SAS-KAPTEIN

Alf Henriksen er kaptein i SAS. Han er tidligere jagerflyger på de utrangerte F105 Starfighter og flyr i dag Boeing 737, og kastet seg inn i debatten på Origo etter at bildet sto på TA nettside og debatten har rast i løpet av uka.

- La meg derfor oppsummere. Dette er normale kondensstriper av høytpasserende fly i ca -50C. Dette var ikke så mye og se til på 80-tallet grunnet flyenes prestanda og cruise-høyde.

- Før jeg avslutter vi jeg påpeke den viktigste tingen. Jo høyere vi flyr jo mindre drivstoff bruker vi! Slik er det, og det er både økonomisk og miljøvennlig, skriver Alf Henriksen som en vennlig hilsen til debattantene.

HELT TILFELDIG

Dette bildet ble tatt helt tilfeldig med mobiltelefonkamera Nokia N95 i motlys fra en blek vintersol like over horisonten.

Det som var uvanlig denne søndagen for oss i TA, var at lufta i de høyere luftlagene over 10 000 meter, var helt stille.

Vanligvis forsvinner kondensstripene raskt når det blåser litt. Men her går de i krysslag og sto stille nesten en time og fikk «påfyll» av flere fly.

GIFTSTOFFER

På Youtube, Facebook og andre nettmedier pågår en heftig debatt om det virkelig er noe mer i disse stripene og kaller dem for Chemtrails (kjemikalier), ikke contrails (kondens).

Det kommer påstander til CBS om at myndigheter i USA via fly sprer giftige kjemikalier som kan skade livet på jorden. Og at disse stripene etter flyene er giftige.

Debatten på de ulike nettstedene er omfattende og den ene teorien etter den andre lanseres og bli avvist.

Så, har du ikke noe annet fornuftig å gjøre, kast deg på den debatten.

HER KAN DU FØLGE DEBATTEN OG HIVE DEG MED: Fly setter spor over himmelen