Syriske flyktninger ville skaffe seg våpen

Flyktninger, illustrasjonsfoto

Flyktninger, illustrasjonsfoto Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Politiet har gjennomført bekymringssamtaler med to syriske flyktninger i Telemark etter at de skal ha forsøkt å skaffe seg skytevåpen.

DEL

Etter det TA erfarer var det for tre uker siden at politiet ble gjort oppmerksom på de syriske mennene som forhørte seg rundt om muligheten for å skaffe seg skytevåpen.

- Jeg kan bekrefte at politiet mottok en bekymringsmelding etter at noen har fanget opp signaler, vi har ettergått informasjonen i den og har identifisert de involverte personene, sier politioverbetjent Skule Worpvik ved Grenland politistasjon.

Worpvik ønsker ikke å bekrefte det, men også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal ha samarbeidet med grenlandspolitiet i denne saken. De to syrerne har under etterforskingen hatt status som mistenkte.

(TA fikk torsdag opplyst av politiet at de to flyktningene var bosatt på mottaket på Gran Bolkesjø i Notodden kommune. Fredag sier politiet at dette ikke er riktig, men bekrefter samtidig at de to mennene bodde på et annet mottak i Telemark.)

PST: Kjenner til saken

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært involvert i saken, noe det lokale politiet foreløpig ikke ønsker å bekrefte over TA.

- Vi er kjent med saken. Men dette er vurdert til å ikke være en sak for PST slik saken foreløpig foreligger, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til aldrimer.no. Han understreker imidlertid at det er en uttalelse som er gitt på grunnlag av den informasjonen politiet sitter med per i dag.

Ønsket å ha våpen

- Mennene det er snakk om har på generelt grunnlag ytra ønske om å skaffe til veien skytevåpen, jeg ønsker ikke å si noe om hva slags våpen de har forhørt seg om, sier Worpvik.

Politiet ønsker ikke å gå i detalj om hva de to mennene har forklart rundt hva de skulle bruke våpnene til, men de skal ikke ha gått så langt at de har kontaktet våpenforhandlere.

- Vi har gjort omfattende undersøkelser bakover i tid, og er fornøyd med avklaringen vi sitter igjen med. De har gitt en forklaring vi kan være tilfreds med. Utover det ønsker jeg ikke kommentere detaljene i denne saken, sier Worpvik.

- Litt rart

Politiet sier at de ikke har noen indikasjon på at de to mennene planla er terroraksjon i Norge.

- Men er det ikke litt rart at nyankomne flyktninger fra et krigsherjet land som Syria viser en slik interesse for å skaffe seg skytevåpen?

- Jo, det kan nok virke litt rart, derfor blir det viktig for politiet å finne ut av hva som ligger i interessen og den helhetlige motivasjonen til de involverte og kartlegge dette, sier Worpvik videre.

- Er dere sikre på at disse mennene ikke kan knyttes til IS eller andre opprørs- eller terrorgrupper i Syria?

- Vi har gjort grundige undersøkelser og vi er selvfølgelig på vakt mot folk som befinner seg opp mot dette sjiktet, men her er det PST som har et særskilt ansvar og som i så fall må uttale seg, legger han til.

- Ble de overrasket over å bli konfrontert med dette av politiet?

-  Jeg vil ikke gå inn i detalj om hvordan vi har tilnærmet oss dem, men politiet er avhengig av tips fra publikum i slike saker. Dem som har opplysninger i denne, eller tilsvarende saker, må kontakte sitt lokale politikammer, avslutter Worpvik.

Artikkeltags