Det var en uttalelse fra Ap-politiker Robin Kåss i Porsgrunn som var bakgrunnen for tirsdagens kappløp mellom NSB og seks syklister fra Grenland Sykleklubb.

Kåss har uttalt at det går kjappere med sykkel enn med tog fra Larvik til Porsgrunn. Og det var NRK Østafjells som stod for regien tirsdag, da de ville undersøke om Kåss hadde rett.

TOGET VAR FORSINKET

Klokka 17.17 skulle egentlig toget gått fra Larvik stasjon tirsdag ettermiddag. Siden toget ble ti minutter forsinka, så var det en NSB-konduktør som kunne vinke de seks syklistene av gårde.

Eskortert av to uniformerte politibiler og to følgebiler la syklistene i vei fra Larvik i ti plussgrader og overskyet oppholdsvær.

Den eldste syklisten, Jørn Fjeldavlie, som snart fyller 45 år, hadde god tro før start.

- Jeg håper jo at laget vinner over toget. Taktikken blir å kjøre godt sammen i starten, sa Fjeldavlie før de tråkket i vei.

- DET SKAL VÆRE MULIG

Harald Tiedemann Hansen, som både er nestleder i Grenland Sykleklubb og leder i Norges Cykleforbund, hadde også stor tro på klubbens syklister.

- Teoretisk sett er det mulig å slå toget. Men det er ei litt tøff løype, konstaterte Tiedemann Hansen.

I Porsgrunn stod en stor mottakelseskomité. Og klokka til TAs utsendte viste cirka 17.53 da syklistene ankom Porsgrunn togstasjon. Ifølge det digitale armbåndsuret til syklist Nicolai Barholt (18) så brukte han og de fem andre nøyaktig 35 minutter og 49 sekunder på turen, som toget normalt unnagjør på 37 minutter.

JUBLET OVER SEIEREN

- Det var hardt hele veien. Vi måtte kjøre på, fortalte Jørn Fjeldavlie etter at seieren var i boks.

- Det var tøft, men gøy også, tilføyde et par av de andre sprekingene.

I Porsgrunn ventet en stor velkomstkomité bestående av flere lokale politikere.

Robin Kåss fra Porsgrunn Ap var ikke overrasket over utfallet.

- Dette overrasket meg ikke - dessverre. Jeg har brukt alt for mange dager av mitt liv på toget mellom Larvik og Porsgrunn. Og det nytter ikke å snakke om at tog skal konkurrere med fly, når det blir slått ned i støvlene av syklister. Folk i Grenland vil kjøre kollektivt, men da må vi ha en ny bane og en Eidangertunell mellom Larvik og Porsgrunn, sier Kåss.

- MÅ PENSJONERES

Fylkesordfører Gunn Marit Helgesen (H) mener at dette beviser at togbanen mellom Larvik og Porsgrunn må pensjoneres.

Og hun får støtte av stortingsrepresentant Terje Lien Aasland (Ap), som mener at utbygginga av strekningen må starte så fort det planlagte dobbeltsporet på strekningen Tønsberg - Barkåker er ferdig.

- Vi må søke å få dette inn i en tidlig fase av neste NTP (Nasjonal transportplan), sier Lien Aasland.

Informasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, mener at det er politikerne som er rette adressat når det gjelder kommentarer til denne saken.

- Dette er et politisk utspill som må kommenteres av politikerne, for det er de som bestemmer utbyggingstakten her. Og i hvilken grad dette skal satses på er opp til politikerne å avgjøre, konstaterer Lundeby.