I kjelleren under Stoffbua, midt i Skien sentrum og nøyaktig der Sigurdh Erlandsson i sin tid produserte sine legendariske sykler ønsker brødrene Aleksander og Bård Farstad velkommen til «fabrikklokalet». Fra 1926 til 1960 solgte og produserte Erlandsson hvert år omkring 2500 sykler under merkevaren Speed.

– Vi forener teknologi og design i et smykke av en sykkel, reklamerer brødrene.

Egen produksjon

For i en flom av stadig nye butikkåpninger representerer Skiens Cykkelfabrikk AS noe annerledes. Selskapet bidrar til lokal verdiskapning med egen produksjon. Foreløpig har firmaet bare et par årsverk på lønningslista men ambisjonen er å vokse.

Tirsdag lanserte altså brødrene Farstad merkevaren Speed One for det brede publikum. Nøyaktig 91 år etter at Skiens Cykkelfabrik ble etablert settes produksjonen i gang med et begrenset antall på 91 sykler. Senere kommer nye modeller .

– Vi kombinerer klassisk retro design med høy funksjonalitet og førsteklasses kvalitet i alle komponenter. Geometrien er inspirert av den originale sykkelen fra 1926 slik at syklisten får en litt nostalgisk følelse i en moderne konstruksjon, sier Aleksander Farstad.

Sykkelrammen er i lett fly aluminium, tannhjulet er i kaldpresset aluminium og produsert av en leverandør til Tour de France mens setet er lagd i portugisisk skreddersydd skinn. De første 91 syklene leveres i patina kobberfarge etter inspirasjon fra tårnspirene i Skien kirke. Speed ONE er designet av selskapet Snowball Digital AS, eid av familien Farstad.

Trendy bysykkel

Brødrene Farstad forklarte de tilstedeværende på lanseringsdagen at Speed ONE slett ikke bare er et smykke, men en praktisk og trendy bysykkel som gir et godt tråkk og som gir eieren et image i bybildet. Den definerer din livsstil.

– Dagens sykler masseproduseres i Fjerne Østen hvor hensynet til kostnader er viktigere enn design og kvalitet. Vi vil at den syklende skal ha en annerledes opplevelse enn bare å komme frem. Du skal sykle i komfort og stil med kvalitet i bunn, sier Bård Farstad.

Brødrene skisserer sine markedsplaner. Den første ambisjonen er å selge serienumrene fra 1 til 91 innen utgangen av året. Porsgrunn Sykkelverksted vil ha enerett på å forhandle Speed One, men mesteparten av salget vil skje på internett.

– Det ligger betydelige muligheter i de store europeiske byene som har lagt til rette for syklende. Derfor satser vi også internasjonalt, sier brødrene. Så entusiastiske er gründer-brødrene at de sendte tidenes beste norske trial-syklist i VM, Eirik Ulltang til Mallorca for å spille inn en reklamefilm for Speed ONE. Han kan fortelle om mange beundrende blikk fra spanjoler som kalte den kul.

– Du får en opplevelse av kvalitet med denne sykkelen, sier Ulltang. Og til slutt: Selvsagt må enhver Speed ONE syklist ha riktig bekledning. Derfor lanserer Skiens Cykkelfabrik AS sin egen Merino-ulltrøye i klassisk design i perfekt match til sykkelen. Mer kommer etter hvert, blant annet sokker.