Det svinger på Yara om dagen. Fargene blir sterkere og sterkere, og arbeiderne mer og mer fornøyd. Etter å ha sett grafittien i all sin fargeprakt, skjønte folk på Hydro hvor grå de grå veggene egentlig var.
- Det her liver opp veldig. Selv om vi er gamle, synes vi dette er veldig ålreit, ler gutta på Yara.
- MER AV SÅNT!
De står og beskuer veggmaleriet.
- Jeg håper vi får en forklaring på symbolikken, for det er mye her vi ikke skjønner, sier Ivar Bakken.
- Pleier ikke sånn grafitti å være et uttrykk for aggresjon? I så fall var det vel egentlig vi som burde laget det, mener Thorleif Brokka.
- Liker dere det?
- Det har vært grått og trist altfor lenge, så vi burde egentlig hatt mer av sånt, ler herrene under hjelmene.
- Jada, vi setter pris på litt kunst i hverdagen, konstaterer Ragnar Stokke.
MER KUNST?
Økonomiansvarlig på Yara, Helge Wesseltoft, deler gjerne ut penger når han ser at resultatet blir bra.
- Dette er veldig artig, og jeg er kjempefornøyd med å se at det er blitt så bra. Jeg tror det har vært moro for kunstnerne å få utfolde seg her også. Vanligvis får de jo kjeft for grafitti, men her får de bare ros, smiler Wesseltoft.
- Blir det mer grafittikunst her på området?
- Vi får se hva vi finner på, sier han hemmelighetsfullt.
- JEG ER STOLT
Det var både show og taler under åpningen på Hydros fabrikker i går. Verdens største syrefabrikk var blitt et kunstverk, og Andreas Rishovd i Porsgrunn Kunstforening var som en stolt far.
- Det er gøy at de unge kunstnerne får vist seg frem, og moro at Yara «goes grafitti». Kunstnerne holder et høyt nasjonalt nivå, og jeg er stolt av hva de har fått til, sier Rishovd, som kjenner kunstnerne gjennom kunstforeningens «Prosjektrommet».
JORDEN I STRIKK
Kunstnerne Magnus Eriksen, Kim André Kolstad, Kristoffer Berg, Jan Fines og Kim Bjartheim har kun hatt én dag til rådighet, på Yara. Magnus Eriksen har stått på et stor stilas i arbeidet med sitt bilde.
- Jeg spurte litt om gjødselproduksjonen her, og fikk vite at de holder liv i u-land med gjødsel. Jeg har laget en jordklode som henger i en strikk, mens det går noen småsurrealistiske dyr over der, forklarer Eriksen.
- Hvordan har det vært å gjøre noe sånt?
- Helt greit. Grafittikunst passer kanskje ikke så godt inn her, men får jo håpe de som jobber her synes det er fint iallfall, sier Eriksen, som har kalt bildet «Labanan».