– Det er en del unge som koser ræva av seg når de får servert flesk og duppe her på kafeteriaen, sier eier av Aarnes kafeteria, Gunnar Ingelstad.

Det er travle dager bak kasserollene. Bestillinger renner inn fra Bamble til Høydalsmo, og konfirmantene vet hva de vil ha. Oftere og oftere kommer bestillinger og ønsker om god gammeldags norsk tradisjonsmat.

TAR MED OPPSKRIFT

– For 14 dager siden var det en gutt innom her som var fast bestemt på at han skulle ha lammefrikasse til konfirmasjonen. Han hadde til og med, med seg oppskriften, flirer Ingelstad, og sier at det hender fra tid til annen at de må følge oppskrifter. Denne helga skal de forsyne 40 konfirmasjoner i Grenland, Nome, Midt-Telemark og Notodden. Det betyr at rundt 1300 munner skal mettes, og menyen varierer ofte fra konfirmasjon til konfirmasjon.

SKAL HA LAPSKAUS

– I helga skal vi servere alt fra koldtbord til middager bestående av stekt flesk, bankekjøtt, kalkunfileter, kalvesteik, svinestek, lapskaus og salmalaks.

– Hva er det vanligste ønsket?

– Kalvesteik og svinestek går mye igjen.

– Finnes det noen nye trender på konfirmasjonsbordet?

– Det er en del som ønsker seg tapas, men det er veldig mange som går tilbake til tradisjonsmaten. Til helgen skal vi levere flesk og duppe til flere konfirmasjoner, og blant de 100 konfirmasjonene vi serverer til sammen, skal 12–15 ha lapskaus.

Det går mye lapskaus på kafeteriaen. Forrige helg kunne TA fortelle at det ble kokt over ett tonn med lapskaus på Aarnes.

– Går vi tomt for lapskaus på søndager, så griner ungene.

Koldtbord er en klassiker for folket. Det understrekes at alt – både eggerøre og karbonader – blir lagt fra bunn av på stedet. I helgen skal stivpyntede konfirmasjonsgjester og verter gomle i seg til sammen 750 karbonader og 70 kilo med eggerøre.

– 70 kilo eggerøre, det betyr ?at vi har kakket 960 egg, det.

Andre nøkkeltall fra kjøkkenet på Aarnes er 40 kilo kylling-fileter, 25 kilo kalkunbryst og 40 kilo salmalaks. Ennå er det tonnevis som ikke er nevnt.

ANBEFALER SVIN

Hva så med eierens egen favoritt, hva ville han ha servert dersom han skulle konfirmere seg?

– Jeg har jo hatt konfirmasjon for mine egne barn og det ble to koldtbord, men i den siste fikk jeg inn min favoritt; fylt, fersk svinekam med epler fra Sauherad. Det hadde jeg forresten i 50-årsdagen min også, ler Ingelstad som skryter av sine ansatte.

– Vi har vel en 12–15 personer som må jobbe nå i helga. Det er frivillig om man vil jobbe ekstra eller ei, men det er sjeldent noen som sier nei. Det er en fantastisk god gjeng vi har her.