Tvangsinnmeldt i E-boks

Av

Har du bil har sannsynligvis fått E-boks uten at du har veit det. Men les dette før du logger deg på!

DEL

Statens Vegvesen har inngått avtale med det danske firmaet E-boks, slik at du uten å ha bedt om det har fått en ny epostboks å sjekke for viktig mail. Mange andre har gjort det samme, og du må venne deg til en ny påloggingstjeneste.

Mange reagerer
Mange reagerer kraftig på at de blir innmeldt i en tjeneste som krever personnummer og sikker pålogging for at du skal få lest epost fra statens Vegvesen og andre. Mange vil ha en forklaring på hvorfor de plutselig er registrert med en digital postkasse hos danske e-Boks.
Noen er forbannet og mener seg tvangsinnmeldt, fordi de aldri har gitt noe samtykke, skriver DinSide.no om samme tema. 
Straks du logger deg på, betyr det at du heretter ikke vil få mer papirpost fra det offentlige. Du er blitt innrullet i statens ordning Sikker Digital Postkasse, der e-Boks er én av to leverandører. Den andre er som kjent Digipost fra Posten Norge. Du logger deg på som i Altinn eller nettbanken med personnummer og kode. 

SMS eller mail
Noen får en SMS fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), som drifter og forvalter den offentlige fellesløsningen, helt ute av det blå, andre får en mail  fra f.eks. Statens Vegvesen, logger seg inn, og får da bekreftelse om at man har inngått avtale.
Straks du har fått en mail, eller gjør dette uoppfordra får du beskjeden: "Du har nå valgt e-Boks som postkasse for digital post fra stat og kommune. Ring om dette ikke stemmer. You have chosen e-Boks as your mailbox for digital mail from the authorities. Contact us if this is not correct. ID-porten: 800 30 300."
Deretter er det fritt fram for alle som innfår avtale å sende deg mail i din innboks hoe E-Boks. Det betyr blant annet at bomselskaper kan sende deg en regning der, og ikke lenger på vanlig mail eller i posten.

Tinn kommune
Slik endrer E-Boks måten du ønsker å kommuniserer med staten på, uten ditt aktive samtykke. Dette gjelder også endel andre. De er kjent at banken Nordea og også kommuner benytter seg av dette. Tinn kommune også. Men Digital postkasse er en frivillig ordning. Innbyggere som ikke ønsker å benytte seg av tilbudet kan reservere seg i kontakt- og reservasjonsregisteret. E-boks her peri dag har over 500.000 brukere av løsningen i Norge.

Artikkeltags