Gå til sidens hovedinnhold

Styreleder under sterkt press

Artikkelen er over 13 år gammel

Styrelederen for Helse Sør-Øst fikk i går føle på kroppen hva folket mener om kuttforslagene som svirrer rundt sykehusene under Blefjell Sykehus HF.

Les også: - Brustad bryter med Soria-Moria

Det stormer rundt lokalsykehusene på Notodden, Rjukan og Kongsberg. Styreleder Hanne Harlem fikk føle stemningen i lokalmiljøet på kroppen da hun i går fikk overlevert 6000 underskrifter fra folk som nekter å godta kutt ved Notodden sykehus.

- KREVENDE SITUASJON

Det var en tydelig presset styreleder for landets største helseforetak som i går møtte ledelsen ved lokalsykehusene på Notodden og Kongsberg for å bli orientert om hva som gjøres for å nå målet om å spare 53 millioner kroner i 2008.

- Egentlig er jeg her for å bli bedre kjent med alle lokalsykehusene i det regionale helseforetaket jeg er styreleder for. Nå er jeg på en slik runde, sier Hanne Harlem.

- Du er blitt sterkt kritisert for ikke å besøke Rjukan sykehus på denne runden. Hva er din kommentar til denne kritikken?

- Det er administrasjonen ved Blefjell sykehus HF som har tilrettelagt dette besøket. Når det gjelder et besøk på Rjukan kan jeg opplyse at jeg har sagt at jeg gjerne tar turen dit i slutten av januar eller i februar, sier Harlem til TA.

- Det er ikke til å legge skjul på at vi står overfor en meget krevende budsjettsituasjon. De negative tallene kan ikke fortsette inn i 2008. I denne fasen er det styret for Blefjell Sykehus HF som er pålagt å komme med tiltak som skal endre denne situasjonen. Så får vi se hva dette styret kommer opp med. Deretter blir det styret for regionsforetaket som fatter de endelige vedtakene, sier Harlem.

KREVER NY MODELL

På vegne av Sykehusaksjonen Notodden, hadde Asgeir Drugli en klar melding til Hanne Harlem og hennes styre.

- Vi ber om at det blir utprøvd et nytt inntektssystem for lokalsykehusene. Årsaken til at vi ber om dette, er at vi ser at nåværende inntektssystem er feilslått. Dagens system favoriserer store sykehus med mange spesialistfunksjoner og flere avdelinger innenfor samme medisinske felt. Gjennom dette ivaretas ikke de særskilte forholdene som gjelder for lokalsykehus. Dette har vi meddelt helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad i et eget brev. Her har du kopi av brevet hvor vi også krever at ministeren etterlever Soria Moria-erklæringen, sa Asgeir Drugli da Hanne Harlem fikk de nødvendige kopiene.

Tidligere har Drugli på lokal-TV sagt at hvis nåværende regjering vedtar nedleggelser av lokalsykehus, så kommer folket til å sørge for å få lagt ned regjeringen i 2009.

KRITISK

En av de mange som er kritisk til hvordan staten nå kjører løpet, er overlege Borgar Flaaten ved Notodden sykehus.

- Når jeg hører at de store Oslo-sykehusene alene går med 800 millioner kroner i minus, er det all grunn til å spørre om hvorfor det kjøres så knallhardt ut mot de små lokalsykehusene i distriktene. Det kan nesten se ut som de ansvarlige ikke er villige til å se dette faktum. Derfor retter også jeg en sterk henstilling til helseministeren om å komme opp med noe mer konstruktivt rundt hele helseforvaltningen. Hun bør være lydhør når så mange mennesker mener det er noe galt med helsefordelingspolitikken, sier Flaaten.

FIKK KJØRT SEG

For å lage en realistisk helseopplevelse for styreleder Hanne Harlem, hadde administrasjonen ved Blefjell Sykehus HF sørget for at Harlem fikk seg en blålystur i ambulanse mellom Notodden og Kongsberg, som for øvrig var siste møtested i går.

- Jeg har selv valgt å spille rollen som en middelaldrende mann med hjerteproblemer. Derfor vil vi vise Hanne Harlem hvordan det er å bli kjørt med EKG-dioder som fjernleses på andre sykehus. Det burde illustrere godt hvordan pasienter opplever en slik tur. Denne turen er på bare 35 minutter. I det store distriktet som Blefjell Sykehus HF omfatter, kan slike turer ta både en og tre timer, fortalte direktør Per Christian Voss, som altså i går lagde en virkelig reality-scene for å få en viss forståelse for hvordan distrikts-Norge kan oppleve en syketransport. Han har selv kjørt ambulanse i yngre dager. I går spilte han en overbevisende rolle som pasient. Før 20. desember skal han til sitt eget foretaksstyre foreslå kuttiltak på 53 millioner.

Foreløpig vet man at fødeavdelingene ved Rjukan og Kongsberg er i faresonen. Det samme er akuttavdelingene og laboratoriefunksjonene ved alle de tre sykehusene. Å omgjøre lokalsykehuset på Rjukan til et distriktsmedisinsk senter er også med i planene.