Får tilbud om studieplass

Anders Behring Breivik skal studere statsvitenskap til høsten. (Foto: NTB scanpix/ANB)

Anders Behring Breivik skal studere statsvitenskap til høsten. (Foto: NTB scanpix/ANB)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Anders Behring Breivik skal studere statsvitenskap.

DEL

Terrordømte Anders Behring Breivik får tilbud om studieplass på bachelorprogrammet i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo fra høsten av. Studiet må han ta fra cella.

-  Det er forferdelig viktig å være klar over at vi som institusjon må holde oss til regelverket. Vi må ikke la enkeltpersoner endre dette, og vi må holde fast på det systemet vi har, sier rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo til NTB.

Soningsforholdene tilsier at Breivik må ha selvstudium på cellen i fengselet. Han vil ikke kunne komme til campus på Blindern eller ha noen form for kontakt med andre studenter eller ansatte.

Les også: Anders Behring Breivik saksøker Norge

I den aktuelle graden i statsvitenskap inngår det ni obligatoriske emner, og i fem av disse inngår obligatorisk aktivitet i form av seminarer og veiledning.

På grunn av soningsforholdene kan ikke Breivik delta på obligatoriske seminarer eller få personlig veiledning fra ansatte.

-  Informasjonen vi har fått om hans nåværende soningsforhold tilsier at han ikke kan gjennomføre graden. Han kan begynne, men ikke fullføre gitt at soningsforholdene ikke endres, sier leder Dag Harald Claes ved institutt for statsvitenskap til NTB.

Universitetet har tidligere erfaringer med å ha innsatte som studenter.

-  Vi kommer til å følge de rutinene vi har, avslutter Claes.

Leder Lisbeth Kristine Røyneland i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene fortviler ikke over at Breivik får studietilbud.

Les også: Fulleste fengsler noensinne

-  Det som er viktig for oss, er at han blir sittende på cella si. For oss er det irrelevant om han sitter der og leser skjønnlitteratur eller om han studerer ei bok i statsvitenskap, sier Røyneland til NTB.

Alle innsatte i norske fengsler har rett til å ta høyere utdanning i Norge, dersom de oppfyller opptakskravene og når opp i konkurransen med andre søkere.

-  Vi ønsker ikke at han får ekstra oppmerksomhet rundt sin person ved at han blir utestengt fra studiet, forteller hun.

Breivik søkte også i 2013 på statsvitenskapsstudiet på Blindern, men fikk avslag fordi han den gang manglet studiekompetanse.

AUFs pressekontakt Marta Hofsøy sier fredag formiddag til NTB at de ikke finner det naturlig å kommentere saken.

NTB lyktes fredag ikke i å få en kommentar fra Breiviks advokat Øystein Storrvik, som er på ferie.

Artikkeltags