Studenter forsøkte å jukse til seg 35 millioner

Flere av studentene kunne ikke dokumeterer at de hadde bodd borte under studietiden.  Illustrasjonsfoto

Flere av studentene kunne ikke dokumeterer at de hadde bodd borte under studietiden. Illustrasjonsfoto

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN/OSLO: Studenter forsøkte å svindle Lånekassen for 35 millioner kroner i 2014.

DEL

Resultatet av Lånekassens store bokkontroll viser at 2 200 studenter forsøkte å jukse til seg utdanningsstipend for til sammen 35 millioner kroner i 2014.

I disse dager gjennomfører Lånekassen en ny bokkontroll, der 46 000 studenter skal kontrolleres. Det opplyser administrerende direktør i Lånekassen, Marianne Andreassen.

48 000 studenter ble i fjorårets bokontroll bedt om å dokumentere at de hadde bodd borte i 2014, slik de hadde oppgitt til Lånekassen. Det er bare studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine, som har rett til å få omgjort lån til utdanningsstipend.

– 2 200 av studentene, som tilsvarer 4,6 prosent av alle som ble kontrollert, kunne ikke dokumentere at de hadde bodd borte i 2014. Til sammen forsøkte disse studentene å jukse til seg 35 millioner kroner i utdanningsstipend, sier Andreassen.

FRATAS RETTEN TIL STØTTE

I tillegg til at studentene som ble tatt i bokontrollen ikke får gjort om lån til utdanningsstipend, er mange fratatt retten til støtte for hele eller en del av undervisningsåret 2015–2016.  Til sammen utgjør dette 55,5 millioner kroner i sparte utgifter for staten.

Andreassen opplyser at i disse dager får studenter over hele landet igjen kontrollbrev fra Lånekassen, og totalt 46 000 studenter skal kontrolleres.

Dette er studenter som har oppgitt at de var borteboere i 2015, og som studerte så nær foreldrene sine at de kunne ha bodd hjemme.

Kontrollen omfatter altså ikke alle som oppga å bo borte. Studentene blir bedt om å dokumentere at de bodde borte i hele eller deler av 2015. På Dine sider, Lånekassens selvbetjeningssider, rettledes studentene om hva de som får brev, skal sende inn.

– Brevene blir lagt i studentenes postkasse på Dine sider på lanekassen,no, der det også finnes en rettledning som viser hva studentene skal sende inn, og hvordan. Brevene sendes ut i flere puljer de kommende dagene, sier Andreassen. 

KAN FÅ STORE KONSEKVENSER

Å oppgi til Lånekassen at man er borteboer uten å være det, er svært alvorlig og kan få store konsekvenser for den enkelte student.

– De som blir tatt, vil ikke få omgjort lån til utdanningsstipend, og studentene kan miste framtidig støtte. Dokumentfalsk, eller forsøk på dokumentfalsk, vil bli meldt til politiet, sier Andreassen. Lånekassedirektøren viser til at bokontrollen er et tiltak for å redusere misbruk av velferdsgoder.

– De aller fleste studentene er ærlige, det viser også den store kontrollen vi gjennomførte for 2014. Men samtidig er det noen som jukser med dette. Siden studenter ikke plikter å melde flytting til folkeregisteret, er Lånekassen avhengig av at studentene selv gir riktige opplysninger om hvor de bor. Å jukse til seg stipend er alvorlig misbruk av samfunnets velferdsgoder, og undergraver ordningene på lengre sikt, sier Andreassen.

Artikkeltags