Gå til sidens hovedinnhold

Mistet du strømmen i helgen? Dette har du krav på i erstatning

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Snøværet i helgen førte til at flere tusen var uten strøm, og fortsatt er det mange som ikke har fått den tilbake. Var du lenge uten strøm har du krav på erstatning.

Tusenvis av kunder ble sittende i mørket da uværet i helgen sørget for strømløse timer - og dager. Men helt uten rettigheter er man ikke.

Alle som var uten strøm i over 12 timer kan søke om kompensasjon. Her er det standard satser som slår inn ut fra hvor lenge du var uten strøm. (se egen tabell)

Ikke krav om ødeleggelser

Det er ikke noe krav om ødeleggelser for å få denne kompensasjonen, men den kommer ikke automatisk. Kravet for å søke om kompensasjon er at strømmen har vært borte i minst 12 timer. Søknaden sender man inn til sin strøm-leverandør.

Kommuniukasjonsjef Thor Bjørn Omnes i Skagerak Nett forklarer at man må søke om kompensasjon på et eget skjema. Etter at søknaden er behandlet blir beløpet trukket fra på neste nettleie.

Varigheten for et langvarig avbrudd i strømforsyningen regnes fra det tidspunkt nettselskapet først fikk melding om avbruddet, eller burde ha visst at avbruddet har funnet sted.

Flere påfølgende avbrudd regnes som sammenhengende hvis ikke normal strømforsyning opprettholdes i to timer sammenhengende, heter det i vilkårene.

For avbrudd over 12 timer til og med 24 timer:kr    600
For avbrudd over 24 timer til og med 48 timer:kr 1 400
For avbrudd over 48 timer til og med 72 timer:kr 2 700
For avbrudd ut over 72 timer gis det et tillegg på 
1 300 kroner for hver nye påbegynte tjuefiretimers periode avbruddet varer.

Dersom du har mat som har blitt dårlig, eller om strømbruddet førte til frostskader i leiligheten, er det innboforsikringen du må ty til.

Da blir det et oppgjør mellom deg og forsikringsselskapet.

Hvordan det kunne skje?

Kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes i Skagerak Nett tror ikke helgens strømkaos kunne vært unngått.

- Dette var veldig spesielle værforhold. Vi fikk veldig våt tung snø som frøs til. I tillegg opplevde vi ising på selve ledningene som også er forholdsvis uvanlig, sier Omnes.

Dette førte til tung snø både på trærene og ledningsnettet. 

- Det holder med at de kommer borti hverandre så får vi jordingsfeil, sier Omnes. Dette kommer i tillegg til alle feilene som skyldes at trær har falt over ledningene.

Dere kunne ikke hogd flere trær da?

- Vi har en rekke program for linjerydding, men kommer selvsagt til å evaluere dette. Slik det ser ut nå er det likevel lite vi kunne gjort for å forhindre dette. Vi er jo ikke det eneste selskapet som er rammet. Problemene rammet også hele Vestfold og begge Agder-fylkene, sier Omnes.