Gå til sidens hovedinnhold

Om du mister strømmen nå, så kommer den ikke tilbake

Artikkelen er over 4 år gammel

TELEMARK: Mange steder i landet kan strømkunder rammes av at vedlikehold av nettet settes på hold når EL og IT Forbundet fra mandag tar ut samtlige medlemmer i streik.

Streiken brøt ut etter at meklingen mellom EL og IT Forbundet, Fagforbundet, Delta og Parat og motparten KS Bedrift 22. september ikke førte fram. Streiken har allerede pågått en måned og blitt trappet opp to ganger.

Kan miste strømmen

Fra mandag er 1.091 ansatte i 74 energibedrifter i streik. Alle EL og IT Forbundets medlemmer i de aktuelle bedriftene er nå tatt ut.

– Folk og bedrifter kan miste strømmen. Det er beklagelig, men vi gir selvsagt dispensasjoner dersom liv og helse er i fare. Målet er først og fremst å få KS Bedrift til å forhandle om akseptable løsninger, sa forhandlingsleder Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet til NTB i forrige uke.

Energistreiken omfatter bedriftene organisert i KS Bedrift, mens driften hos bedrifter organisert i Energi Norge går som normalt, presiserer informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Nesten 400.000 kunder

Bedriftene som er rammet av streik, har rundt 380.000 av landets om lag 2,5 millioner strømkunder.

Ifølge EL og IT Forbundet dreier konflikten seg om uenighet om avspasering etter beredskapsvakter som strekker seg over sju dager i strekk. Forbundet ønsker å tariff-feste tre avspaseringsdager, fremfor de to dagene som er hjemlet i arbeidsmiljøloven. Totalt dreier det seg om ti hviledager i løpet av et år. Ifølge montørene er belastningene blitt større med langvaktene.

– Det er mer ekstremvær, større vaktområder, mindre bemanning og en forventet responstid på null. Da er det totalt urimelig å frata vaktene hvile, heter det på forbundets nettside.

Arbeidsmiljøloven

KS Bedrift mener på sin side at avspaseringsordninger ut over arbeidsmiljøloven må forhandles lokalt og ikke inngå i den sentrale tariffavtalen.

– Arbeidsgiversiden ser det som vanskelig å inngå sentrale tariffestede rettigheter som påfører lokale selskaper store kostnader. Arbeidsgiverne og partene lokalt må se på hvilken avspaseringsordning som er mest riktig. Er man uenig, kan man klage til Arbeidstilsynet, uttalte forhandlingsleder Bjørg Ravlo Rydsaa i KS Bedrift da den siste opptrappingen ble varslet.