Strøm-streiken trappes opp: - Kan få dramatiske konsekvenser

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: EL og IT Forbundet varsler en kraftig opptrapping av streiken i energisektoren mot KS Bedrift. I Telemark tas nå 66 nye ansatte ut i streik.

DEL

– Nå tar vi ut alt og alle. Vi har sett oss lei på motpartens manglende vilje til å se på løsninger som kan ende konflikten, sier Bjørn Fornes, forhandlingsleder i EL og IT Forbundet.

Etter snart fire uker med streik og flere samtaler mellom EL og IT Forbundet og KS Bedrift er det fortsatt ingen enighet i energisektoren. Nå tar EL og IT Forbundet ut samtlige medlemmer i tariffområdet i streik. Totalt vil over 1000 energimontører i 73 selskaper være i streik fra og med arbeidstidens start mandag. Så å si hele landet er berørt.

I Telemark gjelder opptrappingen for følgende bedrifter. Antall ansatte som tas ut står i parentes;

  • Drangedal Everk (9)
  • Hjartdal Elverk  (9)
  • Rauland Kraftforsyningslag (11)
  • Vest-Telemark Kraftlag (30)
  • Skafså Kraftverk (7)

Fra tidligere er fem bedrifter og 75 EL- og IT-ansatte i Telemark tatt ut i streiken. Totalt vil det være 141 personer være ute i streik.

Uttaket kan få dramatiske konsekvenser. Alt av vedlikehold av strømnettet settes på hold og feil blir ikke rettet.

- Folk og bedrifter kan miste strømmen. Det er beklagelig, men vi gir selvsagt dispensasjoner dersom liv og helse er i fare. Målet er først og fremst å få KS Bedrift til å forhandle om akseptable løsninger, sier Fornes.

Konflikten dreier seg først og fremst om avspaseringsordningen til beredskapsvaktene. Den typiske beredskapsvakten er på syv i døgn i strekk, hver femte uke gjennom hele året.

- KS ønsker å frata våre medlemmer ti hviledager i året, selv om vaktbelastningen ikke har blitt lettere. Våre medlemmer forteller at vaktene blir tøffere med mer ekstrem vær, større vaktområder, mindre bemanning og null i responstid. De er villig til å streike så lenge som nødvendig, sier Fornes.

Beredskapsvakter i energiselskaper hos NHO har allerede tariffestet den avspaseringsordningen EL og IT Forbundet krever hos KS Bedrift. Bakgrunnen for uenigheten er regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven. Den lovbestemte avspaseringsfaktoren er endret slik at beredskapsvaktene må jobbe syv timer for å få en time med avspasering, mot fem slik det har vært fram til i år.

Artikkeltags