På femten meters avstand virker det som han dekker opp hele det venstre hjørnet av restauranten og baren Sailor Inn i heftige, vibrerende og syndige Pattaya i Thailand. Arve Lisland, den nå 186 kilo tunge mannen fra Porsgrunn som i en alder av 32 år forlot hjembyen etter ved flere anledninger å ha blitt nektet mer smørbrød den gang Park restauranten annonserte med spis så mye du vil for et fast beløp. Da var matchvekten til Lisland 120 kilo.

Begavede Arve Lisland som aldri fikk de muligheter han fortjente her til lands og som for 21 år siden satt nesen mot Smilets Land. Hans jordiske kapital var bunnskrapt og med ett skulle han havne i Pattaya, sex- industriens mekka og et tumlested for forvirrede europeere som hjemme aldri fant «den rette» men som øynet muligheter under Østens sol.

TRYLLEKUNSTNER

I tenårene drev Arve Lisland med salg av trylleartikler på postordre og turnerte som tryllekonge i Telemark, var innom La Pepita og Jegermesteren i Skien før han satte kursen østover. Det første året gikk han i fast rute mellom Thailand og Norge, nedlesset med klokker og klær for salg i hjemlandet.

Han ble raskt glad i Thailand. Det var her tryllekunstneren ville bo, befolkningen var usedvanlig vennlig og så fikk det bare være at han måtte låne thailandske baht (landets myntenhet) av noen mafiakinesere for å komme i gang. For nå ville Arve Lisland etablere seg i landet og bli forretningsmann. Så kjøpte han en restaurant rett utenfor Pattaya. Den skulle senere bli solgt til det norskeide Nordic - systemet som i dag omfatter en rekke ferieleiligheter eid av nordmenn.

DRØY RUNDT LIVET

Han byr oss kald drikke, middag og er selv så folkelig at han langt heller gafler i seg svinestek og fiskegrateng fra eget etablissement enn å frekventere byens gourmet - restauranter. Han spidder en potet som går ned på høykant.

Arve Lisland er en likandes kar med glimt i øyet og usedvanlig rundt i formen. Her for noen år siden tok han utfordringen på strak arm, lot seg løfte høyt til værs i en mobilkran for så å bli kastet ut i en morken stropp. Bungy jumperen Lisland! Det var akkurat da, mens han raste mot asfalten at publikummet stønnet.« Han blir tung å bære bort».

- Jeg er for glad i mat og sliter med helsa. Har diabetes og nå begynner jeg å bli lei av alt maset her Pattaya. Det tar på kreftene, sukker han.

BARKONGE

Barkongen reiser seg i all sin velde og lunter mot kjøkkenet i Sailor Inn. Kona Pom, som han har vært gift med i 17 år har akkurat servert svinesteken og nå er det enda en nordmenn i problemer, om enn ganske bagatellmessige. Fyren lurer på hvor man kan kjøpe spaserstokk. Den saken fikser selvsagt Lisland.

De kommer alle til nødhavnen Sailor Inn for å få hjelp, søke trøst, snakke norsk eller simpelthen får å skylle i seg en øl eller middag. Her får de råd og veiledning, alle nordboerne som ikke greier å ta vare på eget pass, penger, kredittkortet eller andre nødvendigheter der de svimer omkring mellom barene. Oppbevaringsboksen Sailor Inn er godt å ha

Og det var hit det lokale turistpolitiet ekspederte de to nordmennene som sloknet under stekende sol i den lokale parken etter hver å ha helt i seg en flaske brennevin. De skulle egentlig på byen for å more seg, men ble isteden rullet ut fra lasteplanet på politi - pickupen og lagret som to røde tomater hos Sailor Inn i påvente av å bli edrue. Politiet hylte av latter og Lisland tok i mot.

- Jeg orker ikke mer. Sjømannskirken i Pattaya får ordne opp med alle suppegjøkene fremover, sier Lisland.

DAMER OG MER DAMER

Turistmetropolen Pattaya har vært sexindustriens ubestridte mekka for rastløse europeere helt siden de amerikanske soldatene forlot den da søvnige kystbyen på begynnelsen av 1970 - tallet. Da hadde Pattaya vokst fra å være en trivelig liten by til å bli et døgnåpent erotikksenter for utslitte amerikanske soldater, en slags forstørret utgave av Patong beach i Phuket. Fremdeles må det nok sies at markedet for kjønnslige aktiviteter er større enn muligheten for kirkegang i Pattaya selv om myndighetene har røsket opp i de verste forholdene. Stadig flere barer forsvinner og familiene er på veg.

I en periode drev Arve Lisland flere tradisjonelle barer hvor ikke minst fattige piker fra landsbygda var lokkemat for sex hungrige europeere.

- Vi behandlet alltid jentene ordentlig. De fortjener respekt, sier Lisland. På det meste eide han 14 restauranter og barer i badebyen. Foruten å eie og drive Sailor Inn er han i dag medeier i El Paso Steakhouse og restauranten Hasses.

- Det er mange tragedier. Noen drikker seg fra gård og grunn, andre forelsker seg og håper på den store kjærligheten for så bare å se at alt var bygd på stengrunn mens enkelte har tatt selvmord. Du skal ha karakter og styrke for å leve og bo i Pattaya.

BLIR I THAILAND

Arve Lisland har ingen planer om å flytte tilbake til Norge, hjemlandet han bare har besøkt en gang de siste 20 årene. Landet der mot nord er liksom en global unntakelse i all sin velstand så selv om Lisland fortsatt har norsk pass er det i Thailand han vil bo. Tross alt, der møter han smilet og livsgleden for i Norge er det bare materielt jag. Fremtidsplanene er klare. Han vil trappe ned på barvirksomheten, være mindre støttekontakt for hjelpeløse nordmenn og i steden satse på salg av trylleartikler over internett.

Firmaet hans Maxello omsetter allerede for omkring tre millioner kroner hvert år, avansen er bra og bunnlinjen skal være tryllet frem med sorte tall. Butikken ekspanderer og fremtidsutsiktene er lyse, i følge ham selv.

For nå er Arve Lisland simpelthen lei av å hjelpe og observere malstrømmen av hjelpeløse og elskovssyke nordmenn som jakter på den rette som de sannsynligvis aldri møter. Alt har jo sin tid her i livet. Også for Lisland.