Stor tro på Innowalk

OPPFINNER DEMONSTRERTE: Oppfinner Ånund Olsen med Innowalk, som EO Funktion i Skien begynner å produsere nå til våren.

OPPFINNER DEMONSTRERTE: Oppfinner Ånund Olsen med Innowalk, som EO Funktion i Skien begynner å produsere nå til våren. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

I 2007 vant Ånund Olsen «Skaperen» på TV2 med oppfinnelsen Innowalk. Nå er Innowalk klar til å testes ut, og etterspørselen er stor fra flere land. - Innowalk kan løfte dette firmaet til nye høyder, sier Birger Tufte Johansen, som er daglig leder i EO Funktion.

DEL

Torsdag var det full jubel i lokalene til EO Funktion på Rødmyr i Skien. Her ble det markert at Innowalk er ferdig laget og klar til uttesting, og alle samarbeidspartnerne var invitert.

EO Funktion startet opp for 12-13 år siden, og i 10-12 år har de solgt NF Walker, som er et stå- og gåhjelpemiddel for bevegelseshemmede barn. Selskapet er i dag representert i 11 land i Europa, og de har 45 ansatte. Det er per dags dato rundt 3000 barn som bruker NF Walker.

GRÜNDER KOM TILBAKE

Daglig leder Birger Tufte Johansen sier at hver enkelt NF Walker er skreddersydd for brukeren, og at hver bruker får oppfølging tre ganger i året av en av selskapets konsulenter.

I 2004 sluttet gründeren Ånund Olsen i selskapet. I 2007 vant Olsen programmet Skaperen på TV2 med oppfinnelsen Innowalk., som skal være et supplement til NF Walker. I sommer valgte Ånund Olsen å slå seg sammen med EO Funktion, og han er nå inne igjen på eiersiden i EO Funktion med 10 prosent.

STOR ETTERSPØRSEL

Birger Tufte Johansen forteller at Innowalk er laget i samarbeid med skiensfirmaet Cody Utvikling AS og Pernille Bache Industridesign, som også holder til i Skien. I tillegg har Barnehabiliteringstjenesten i Telemark vært en viktig sparringspartner.

- Innowalk er for barn som i liten eller ingen grad klarer å bevege seg selv, sier Tufte Johansen, som er svært fornøyd med designet på Innowalk.

Han sier at det å tilbringe et liv i rullestol medfører mange komplikasjoner, og at hensikten med Innowalk er å gi bevegelseshemmede barn mer bevegelse.

- Denne er for barn, men vi ønsker også å utvikle en modell for voksne, sier Tufte Johansen.

EO Funktion får ukentlig henvendelser fra andre land enn de som de allerede er på plass i.

- ER SPESIALTILPASSET

- Nye land vi ser på nå er De forente arabiske emirater og Polen, hvor det er stor interesse. Vi vurderer også Italia, Frankrike, England og Sør-Amerika. Hemmeligheten til suksessen med NF Walker er oppfølginga. Alle våre ansatte gjennomgår en lang utdanning, og hvert barn følges opp tre ganger i året, sier Tufte Johansen.

Han forklarer at brukernes behov for individuell oppfølging er årsaken til at de ikke kan vokse raskere, siden de er avhengig av å utdanne nok konsulenter som kan følge opp brukerne.

- Hver NF Walker er så spesialtilpasset og skreddersydd at vi ikke bare kan putte den i en container og sende den av gårde. Vi bruker nå mer tid enn noen gang på faglig opplæring. Og inspirert av IT-industrien har vi laget et partnerkonsept som gjør at vi kan utdanne ansatte raskere, sier Tufte Johansen, som understreker at de aldri hadde vært der de er i dag uten støtten fra Skien kommune og Innovasjon Norge.

Han sier også at de hadde et svært godt år i fjor, med ei omsetning på rundt 50 millioner kroner og et godt resultat.

TESTES UT

10 til 20 Innowalk skal nå testes ut i Norge og Tyskland sammen med brukere og terapeuter. EO Funktion vil starte produksjonen til våren, og i oktober skal de presentere produktet på Europas største messe for hjelpemidler i Tyskland.

Tidligere næringssjef i Skien, Steinar Riis, var en av de som deltok på torsdagens markering.

Oppfinner Ånund Olsen rettet en stor takk til Riis, og sa at Riis er en av de som har støttet positivt opp om ideen hans helt siden 1995.

Olsen demonstrerte også Innowalk for de frammøtte.

- Veldig mange av de som sitter i rullestol får ikke bevegd seg. Og hvis vi blir liggende alt for lenge så dør vi. Så målet er at de forhåpentligvis skal få en litt bedre hverdag, uten alt for mange plager, sa Olsen, som også demonstrerte hvordan et bevegelseshemmet barn ved hjelp av Innowalk kan «gå» og «reise seg opp».

Artikkeltags