Stor maritim interesse i «eplebygda»

Artikkelen er over 13 år gammel

AKKERHAUGEN: Epleprodusenter, kornbønder og skogeiere i Sauherad skal snart på kurs; båtførerkurs. For når myndighetene innfører påbud om båtførerbevis, ønsker båteierne i eplekommunen allerede å ha beviset i lomma og være klar for sikrere seilaser.

DEL

- Vi skal arrangere båtførerkurs med start 10. januar neste år. Selv om innmeldingsfristen er 1. november, har nærmere 30 meldt seg på. Vi trodde det var nok med ett kurs, men vi har nå satt opp to kurs. Og skulle det bli behov for flere, vil vi forsøke å sette opp enda ett, opplyser Johannes Akkerhaugen, leder i Akkerhaugen Båtforening. Han er også kjent bueskytter med flust av premier i hyllene. Og den som skal sørge for at de båtinteresserte deltakerne får korrekt informasjon, blir kaptein Reidar Skogheim.

Er det kun båtinteresserte fra kommunen som kan delta på kurset?

- Nei, vi har påmeldte også fra nabokommunene, opplyser Akkerhaugen.

715 000 KRONER

Nå kan en kanskje lure på om det er noe særskilt maritimt miljø i Sauherad. Men når lederen av Akkerhaugen Båtforening, Johannes Akkerhaugen, forteller oss at foreningen har hele 400 medlemmer og at dugnadsånden blant medlemmene er stor, forstår vi kjapt at bøndene i Sauherad ikke bare er opptatt av avlinger og profitt. Selv om hvert fjerde norske eple faktisk blir produsert i Sauherad. Også på Gvarv er det båtforening, men langt mindre enn denne som ligger rett ved innløpet til Sauarelva.

På brygga har båtforeningen eget hus, som blir benyttet til kafedrift og møtevirksomhet. Både kommunen og fylket har bidratt med midler til oppussingen og forbedringen av klubbens arealer, som har en kostnadsramme på 715 000 kroner. Båtforeningen har selv bidratt med 500 dugnadstimer. Området leier båtforeningen av kommunen, som igjen leier av eieren av området.

- Mange bruker Norsjø om sommeren; til dagsturer og helgeturer. Når sommerferiene kommer, er det mange som setter kursen ut til kysten og ofte sees på sørlandskysten, sier Akkerhaugen.

«FASTBOENDE»

Med vannspeilet i Norsjø rett nedenfor bryggeanlegget og kort vei til Norsjø Ferieland, er det mange av de «fastboende» campingturistene på Norsjø Ferieland som har båtplass hos den lokale båtforeningen. Nærmere 30 står på venteliste for båtplass. Ifølge Johannes Akkerhaugen skal bryggekapasiteten økes med det første.

Grunnen til at så mange ønsker å skaffe seg båtførerbevis, skyldes at tidligere nærings- og handelsminister Odd Eriksen ba Sjøfartsdirektoratet utrede forslag om obligatorisk båtførerbevis før han forlot statsrådposten..

Direktoratet skal lede en arbeidsgruppe som skal legge fram sine forslag våren 2007, og innføring av obligatorisk båtførerbevis vil tidligst kunne skje i 2008.

Artikkeltags