Gå til sidens hovedinnhold

Statspolitimann og frontkjemper

Artikkelen er over 8 år gammel

Hans Ording Helgesen er en av statspolitimennene som navngis i boka «Nådeløse nordmenn». - Det er helt greit for meg. Jeg står for det jeg gjorde den gang, sier Helgesen. Han fikk en dom på seks år etter andre verdenskrig.

H ans Ording Helgesen (89) fra Porsgrunn er en av nordmennene som navngis i den nye boka «Nådeløse nordmenn - Statspolitiet 1941 - 1945». Det er første gang alle politimenn i styrken på over 900 personer navngis.

- At mitt navn blir nevnt, er helt greit for meg. Jeg gjorde det jeg mente var rett og riktig den gang. Når man føler det slik, gjør det ikke noe om disse opplysningene offentliggjøres nå, sier Hans Ording Helgesen til TA.Broren (93) til Helgesen er også til stede under intervjuet. Han er av en annen oppfatning.

- Jeg synes det er ille. Alle som navngis har fått sin dom, og de har sonet. De det gjelder klarer nok å bære offentliggjøringen. De er harde nok. Men jeg synes ikke det er riktig med tanke på familien - barn og barnebarn. Dette er noe man må ta opp på en skikkelig måte i hver enkelt familie. I vår familie har ikke dette vært noen. hemmelighet. Vi er ferdige med dette, sier broren.

PÅ ØSTFRONTEN

I boka skrives det: «Hans Ording Helgesen, 21 år. Porsgrunn. Medlem av Nasjonal Samling fra 24. august 1940. Vervet seg som frontkjemper til 5. SS-Division Wiking. Tjenestegjorde ved Statspolitiets Utrykningskommando fra 20. juni 1944. Domfelt ved Høyesterett 18. mars 1947 til tvangsarbeid i 6 år med fradrag av 1 år og 282 dager for utholdt varetekt. Sonet ved Sem fengsel.»

- Jeg meldte meg inn i Nasjonal Samling i Porsgrunn. Den viktigste grunnen til det, var at jeg var antikommunist. Jeg syntes det var fælt å se folk marsjere gjennom Storgata hver 1. mai, med røde flagg og dritt og lort, sier Helgesen.- Så vervet du deg som frontkjemper?- Ja. Jeg fikk utdannelse av SS i Graz, i Østerrike. Så dro jeg ut som soldat. Jeg var i hele syd-Russland. Ned til Ukraina. Jeg var vel halvannet år på Østfronten. Jeg kjørte lastebil med luftvernkanon.- Kan du fortelle mer om hva du gjorde på Østfronten? Hva du var vitne til? - Jeg var ikke så mye i aktiv tjeneste som soldat. Jeg kjørte for det meste lastebil. Og det er mye jeg ikke husker.Broren forteller at hukommelsen til Helgesen er blitt dårligere med årene. - Hukommelsen er dessverre meget svekket, sier broren som er pensjonert lege. Han tilføyer:- Hans ble stilt for standrett (militær domstol, journ.anm.) i Tyskland, fordi han ikke vasket bilen godt nok. Han kunne blitt drept. Og der han kjørte var det bare søle. Det var nesten umulig å drive god vedlikehold av biler på disse stedene. Men han ble heldigvis ikke dømt skyldig i standretten.

INN I STATSPOLITIET

- Du meldte deg til tjeneste for Statspolitiet i 1944. Hva slags arbeid gjorde du?

- Jeg var bare i Statspolitiet en kort periode. Jeg husker ikke så mye fra den tiden. Jeg tror ikke jeg gjorde noe veldig gærent, sier Helgesen. Etter krigen fikk han en dom på seks år med tvangsarbeid.- Jeg hogde tømmer. Mye tømmer. Jeg har glemt mye fra den tiden også. Heldigvis, sier han og smiler. - I sin ungdom var han en spreking som bare tusan. Han var en strålende utøver i både bryting og fotball - for Urædd. Han var godt likt i hele byen, men ble ikke det til slutt, tilføyer broren.

MONUMENT PÅ VEGGEN

- Kommer du til å lese denne boka?

- Nei, det skal jeg ikke. Jeg trenger ikke det. Jeg føler ikke jeg har gjort noe galt, sier Helgesen. Da vi spør om tillatelse til fotografering, peker Helgesen på at stort maleri på stueveggen og sier: - Du må ta et bilde av meg ved siden av dette maleriet. - Hva er det maleriet viser?- Det er varden, monumentet som frontkjemperne bygde opp i skogen i Bamble. Vi pleide å møtes der én gang i året for å hedre frontkjemperne som falt i krigen. Jeg har vært der flere ganger. Men det er en stund siden nå.

- Står monumentet der fremdeles?- Ja, jeg tror det. Det har riktignok blitt utsatt for hærverk flere ganger, men vi har alltid bygd det opp igjen.