Gå til sidens hovedinnhold

Splitter familie med et lite barn

Artikkelen er over 12 år gammel

Utlendingsnemnda splitter en familie i Skien på grunn av mistanke om lovbrudd. Faren Rihan Haxhiu fra Makedonia er utvist fra Norge til tross for at han har en datter som bor i Skien på tre år.

Rihan kom fra Makedonia til Norge for seks år siden.

Han har bak seg et havarert ekteskap med en norsk kvinne i Porsgrunn. Etter skilsmissen har han truffet Monica Larsen i Skien, og de har vært samboere i snart fire år.

Sammen har paret datteren Merita på tre år.

UTVIST

Etter at Rihan ble skilt fra sin norske kone, søkte han om asyl i Norge.

Utlendingsdirektoratet (Udi) mener hans ekteskap med ekskona var et pro forma-ekteskap med formål om å få varig opphold i Norge. Rihan har hele tida benektet dette, og sier de begge giftet seg av ekte følelser. Men Udi tror ikke på denne forklaringen.

LOVBRUDD

Udi mener Rihan har gjort seg skyldig i brudd på utlendingsloven ved å gi uriktige opplysninger til politiet, noe som anses som grovt tillitsbrudd. Han er ikke straffet eller siktet for andre kriminelle forhold.

Da han fikk avslag på asylsøknaden, anket han saken til Utlendingsnemnda. Une opprettholdt avslaget og Rihan er dermed utvist fra Norge.

INNREISEFORBUD

I tillegg har makedoneren, som er etnisk albaner, fått innreiseforbud i fem år. Innreiseforbudet skulle etter loven være for bestandig, men Une har gitt han en karantene på fem år av hensyn til datteren.

Han kan søke også om å få innreise til Norge om to år, men det er ikke sikkert dette vil bli innvilget før det er gått fem år.

Une mener det er sannsynlighetsovervekt for at ekteskapet mellom han og ekskona manglet realitet. Søknaden om arbeidstillatelse i familiegjenforening med nåværende samboer Monica Larsen ble avslått av Udi.

FLYTTE TIL MAKEDONIA

Une skriver i vedtaket at han kan holde kontakt med datteren via telefon, e-post eller besøk i hans hjemland. Et annet alternativ er at mor og datter flytter til Makedonia for den tid innreiseforbudet gjelder, ifølge vedtaket fra Une.

Monica Larsen stusser på den formuleringen.

- Hva skal jeg gjøre der. Jeg kan ikke språket, vil antakelig ikke få jobb og ikke noe å leve av, sier hun.

FORTVILET

Rihan er fortvilet. Han mener norske myndigheter bygger utvisningsvedtaket på feil grunnlag.

- Det er ikke noe bevis for at jeg har inngått et pro forma-ekteskap.

- Selv om politiet har henlagt saken om falskt ekteskap, mener Une at jeg er skyldig. På grunn av mistanke får jeg ikke opphold og er utvist. Jeg må derfor reise fra Merita og min samboer.

Rihan opplever situasjonen som å leve i en unntakstilstand. Han er ikke norsk statsborger, har ikke personnummer og ikke arbeidstillatelse.

- Jeg er redd for å gå i postkassa. Der kan det ligge beskjed om når jeg må ut av landet, sier han.

FRATAS FORELDRERETT

Rihan mener det verste med situasjonen er at familien blir splittet, og han blir fratatt retten til å være sammen med sin datter.

Monica Larsen viser til vedtaket fra Une, der står at datteren er i «en tilpasningsdyktig alder. Hun vil således ikke bli rammet på samme som eldre barn som har et mer langvarig og etablert relasjon med sine foreldre.»

- Hvordan kan de skrive dette når de ikke har møtt hverken Merita eller Rihan. Merita sitter på fanget hans hele dagen, og er en skikkelig pappajente, sier Larsen.

Hva skjer nå?

- Jeg vet ikke. Kanskje kommer på politiet på døra. Nei, jeg vet ikke, sier Rihan.