Det sørget varaordfører, Venstres Geir Arild Tønnessen for da han tirsdag brøt med sine koalisjonspartnere Ap, SV og Senterpartiet.

Den menighetseide ungdomsmisjonen har kjøpt gamlefengslet og med det pådratt seg en uttelling på 1,8 millioner kroner til kjøpet og den mest prekære oppussingen.

De hadde søkt kommunen om 200 000 kroner i kontantstøtte og 150 000 kroner i året i støtte til driften. Det avslo kultur- og undervisningsutvalget i forrige måned, men KrF-leder Geir Bekkevold og Frps Øivind Limi anket saken inn for formannskapet.

FRIDDE OVER BORDET

Tross klar motstand fra sine egne, antydet ordfører Rolf Erling Andersen (Ap) muligheten for et kompromiss.

Det slo Frps Nils Olav Skilbred straks til på. Han foreslo et engangs investeringstilskudd på 100 000 kroner fra formannskapets egen kasse. Og Skilbred fridde direkte de rødgrønnes varaordfører Tønnessen (V), og fikk napp.

Tønnessen er kjent fra kristent støttearbeid, først og fremst i den tradisjonsrike Grenlandsaksjonen for Romania.

Og etter et lite krisemøte på bakrommet ble det sånn. Ap, SV og Sp slapp kamerat Tønnessen fri.

- URETTFERDIG

Mindretallet på seks hadde store motforestillinger mot å gi en av Skiens mange frivillige organisasjoner et såpass stort kontanttilskudd over bordet.

- Det fins det ingen rettferdighet i. Køen er lang, slo Hedda Foss Five Ap) fast.

- Men hvis det skal bli slik, må det samtidig vedtas at også alle andre organisasjoner nå kan søke slike tilskudd, mente SVs Heidi Hamadi.

Men noe slikt forslag kom verken fra henne eller de borgerloge som for en gangs skyld fikk en seier i formannskapet - med Venstres hjelp.

Ifølge søknaden har Ungdom i oppdrag fått 800 000 kroner i gaver og legger egeninnsats verdt det samme i eiendomskjøpet.