Opplysningene som fremkommer på forsiden av TAs papirutgave i dag er ikke korrekte. Den siktede har ikke kjøpt ammunisjon i Skien. TA Beklager denne feilen. Innholdet i selve artikkelen stemmer.

I den terrorsiktede Anders Behring Breiviks såkalte manifest, skriver han at han kjøpte fire 30-skudds pistolmagasiner og en lademekanisme fra våpenforhandleren Capsicum Solutions.

Dette firmaet har et utsalgssted i Skien, hvor de selger våpen, våpendeler og diverse utstyr.

- Vi solgte fire magasiner til Breivik, ja, bekrefter en av de ansatte overfor TA, før han henviser oss til eieren av firmaet, Flemming Mark Pedersen.

Eieren av Capsicum Solutions forteller at det første han gjorde etter han fikk vite den terrorsiktedes identitet søndag, var å be en av de ansatte om å reise på jobb for å sjekke kunderegisteret.

- Han fant Anders Behring Breivik i vårt kunderegister, og tok utskrift av Breiviks bestillinger, fakturaer samt sporingsinformasjonen til de to pakkene, sier Pedersen.

FRITT SALG

Den ene pakken ble sendt fra Skien i november, den andre i slutten av desember.

- Han kjøpte fire magasiner til Glock-pistolen og en mekanisme som gjør det lettere å lade magasinene. Du får ikke så vondt i fingrene ved å bruke denne lademekanismen, sier innehaveren.

All informasjon ble oversendt Oslo politidistrikt mandag morgen.

- Breivik hadde våpentillatelse innvilget av politiet. Sjekker dere om kundene har våpentillatelse?

- Ikke ved kjøp av magasiner. Det er fritt salg av magasiner.

- Breivik kjøpte fire 30-skudds magasiner. Reagerer dere ved denne type innkjøp?

- Det tar to sekunder å bytte et magasin, så det er uvesentlig om vi selger 5-, 10- eller 30-skudds magasiner.

KONTROLL

- Gjennomfører dere noen form for sjekk av kundene?

- Vi stiller ofte kontrollspørsmål til kundene som oppsøker våre lokaler. Men det er selvsagt vanskelig i de tilfellene hvor kundene handler i vår nettbutikk.

- Har dere vært i kontakt med politiets sikkerhetstjeneste (PST) tidligere?

- Nei, ikke PST. Men vi har en kontinuerlig dialog med politiet i Skien. Opplever vi noe uvanlig, melder vi ifra.

- Hva har dere meldt ifra om?

- Det har vært mer trivielle ting. Ingen alvorlige episoder. Generelt ser vi veldig få problemer i denne bransjen. Våpen som blir brukt i kriminelle sammenhenger, er som regel stjålet eller ulovlig importert.

BESKYTTE ANSATTE

Innehaveren ser ingen grunn til at TA skal prate med de ansatte i Skien.

- Som leder av selskapet er det jeg som må fronte dette. De ansatte kan komme til å oppleve ubehageligheter ute på byen i kjølvannet av denne saken. De kan bli beskyldt for å ha solgt utstyr til en terrorist, sier Pedersen som for tiden er bosatt i Haugesund.

Han flyttet fra Danmark til Norge i 1980, og har jobbet innenfor norsk våpenbransje siden den tid.

Og han tilføyer:

- Jeg synes dette er fryktelig ubehagelig. Folk er følelsesmessig opprørt nå. Det blir en stigmatisering av hele vår bransje.

DISKRET VIRKSOMHET

Capsicum Solutions driver en diskret virksomhet i Skien. De har ingen ønsker om å markedsføre seg overfor «mannen i gata», sier Pedersen.

- 90 prosent av vår virksomhet er rettet mot politiet og forsvaret. Den siste 10-prosenten er salg til privatmarkedet, stort sett konkurranseskyttere og pistolklubber.

Han mener det er skremmende hvordan den terrorsiktede har satt seg inn i lover og regler, for å skjule hva han planla.

- Han meldte seg inn i en pistolklubb i 2005. En person som setter seg inn i lover og regler, jobber under radaren i så lang tid og er så dedikert, finnes det ikke noe beskyttelse mot, avslutter Pedersen.