Sist søndag hentet han to esker med pølsemat hos Telemark viltslakteri i Skien. Der ble lamakjøtt levert inn tidligere i høst for produktutvikling. Flere smaksvarianter er også innhentet hos tradisjonskokk Bodil Nordjord i Vinje. I tillegg er flere pølseforslag bestilt fra en produsent på Vestlandet.

HINGST BLIR PØLSE

- Lamaene er først og fremst importert til Norge for livdyrsalg, men det er naturlig å tenke kjøttproduksjon også. Vi har overskudd på hingster, sier Helge Rorgemoen.

Sammen med Svein Rorgemoen, Torbjørn Berge og Ole Kr. Nyhus i Øyfjell og Magne Moen i Kviteseid, kom ideen om å utvikle en speket pølse av lamakjøtt.

- Det er et enkelt produkt å omsette.

- Hvem er testpersoner i pølsesmakingen?

- Det er lamafolket selv. Vi skal finne den vi mener er god og spesiell. Om kort tid skal vi smake på den nyeste pølsa fra Telemark viltslakteri. Der er det utviklet to typer, sier Rorgemoen.

MAGERT

Bodil Nordjore forteller at hun laget åtte forskjellige lamapølser, noen røkte og noen urøkte, med ulike smakstilsetninger.

- Lamakjøttet er kompakt og magert. Gode pølser må det være fett i. Jeg tilsatte 27 prosent fett for at pølsa skulle bli saftig. Lamakjøttet er en god råvare i den forstand at kjøttet responderer godt på smakstilsetninger, forklarer hun.

Telemark lamalag skal ha årsmøte i februar. Om det blir tatt en avgjørelse på hvilken speket lamapølse som skal produseres, er noe usikkert. Lamaprodusentene selv håper på en avklaring etter påske.

KAN OMFATTE FLERE

- Jeg tenker at pølsa skal selges i gardsmatbutikker i fylket, men det er noe vi må finne ut av i fellesskap, sier Helge Rorgemoen.

Hvis pølsa blir skikkelig god og populær, kan fortsettelsen bli at andre lamabønder i landet kan levere kjøtt til pølseproduksjonen. Da vil pølsespisere utenfor Telemark også kunne kjøpe det spesielle telemarksproduktet.

SMAKEN

- Hvor viktig er det at pølsa blir produsert i Telemark?

- Det viktigste er ikke hvor pølsa er utviklet, men at den er god. Vi vil naturligvis bruke argumentet at lamapølse er et produkt fra Telemark, sier Rorgemoen.

- Hvordan smaker lamakjøtt egentlig?

- Tja, det kan være vanskelig å smake lama, men det sies at det er en mellomting av kalv og hjort. I utgangspunktet er det ikke noe utpreget smak, men jeg tror vi får et bra produkt, sier lamaeier Helge Rorgemoen i Øyfjell.