Gå til sidens hovedinnhold

Smuglet over 1 million sigaretter

Artikkelen er over 19 år gammel

Den latviske tømmerbåten Twin skjulte intet mindre enn 1 045 600 sigaretter i skipsveggen da den la til kai på Herøya sent søndag kveld.

Et grundig samarbeid mellom tollvesenet og politiet i Porsgrunn gjorde at den 52-årige kapteinen i går morges ble pågrepet og varetektsfengslet for 4 uker med brev- og besøkskontroll. Mannen er siktet for smugling og grovt bedrageri. Begge siktelsene har en strafferamme på seks år.
STØRSTE HITTIL I ÅR
Ytterligere 3 av besetningen er pågrepet og ble avhørt i går. Disse vil trolig også bli fremstilt for varetekt. Resten av mannskapet på totalt elleve ble også avhørt i går. Det er sannsynlig at også disse vil bli varetektsfengslet og siktet etter de samme paragrafene. Besetningen består av 10 russiske statsborgere og en estlender. Alle er mellom 30 og 50 år gamle.
Beslaget av de over 1 million sigarettene, til en verdi av mer enn 3 millioner kroner, er det største i Norge hittil i år. Det er det tredje største i norgeshistorien.
JAKTER PÅ SJÅFØR
Det latviske lasteskipet Twin fra byen Salacgriva la til ved Krankaia på Herøya sent søndag kveld. Denne kvelden hadde tollvesenet kontroll på kaia. - Vi observerte stor aktivitet på skipet. Mannskapet bar sekkene ut fra rom på båten og inn på land, hvor det sto en bil, som antas å skulle hente varene, sier Olsen.
Politiet rykket raskt ut og fikk pågrepet skipperen. Mens dette foregikk, greide føreren av varebilen å stikke av fra stedet i bilen. Politiet fant imidlertid bilen på havneområdet noe senere, og også denne inneholdt 340 000 sigaretter. Politiet leter i denne forbindelse etter en norsk statsborger med kjent identitet.
80 LITER SPRIT
Av hensyn til etterforskingen vil politiet ikke komme med ytterligere opplysninger om den etterlyste. - Vi kan ikke si noe mer ettersom vi ikke vet hvilken rolle vedkommende spiller, sier avdelingssjef ved kriminalavsnittet i Porsgrunn, Knut Ragnar Horst.
De til sammen 1 045 600 beslaglagte sigarettene ble funnet godt gjemt ombord i skipet, primært i rom i skipets vegger. Under aksjonen beslagla politiet også 80 liter sprit, i hovedsak vodka, ombord på lasteskipet. - Men dette blir å regne som en dråpe i havet i forhold til sigarettene, sier Olsen.
BALTISKE SKIP SJEKKES
Ifølge Olsen var det ikke tilfeldig at tollvesenet aksjonerte mot nettopp skipet Twin.
- Vi kontrollerer oftere øst-europeiske båter enn norske, ettersom erfaring viser at det er større smugler-aktivitet fra slike skip enn norske, sier han. Både tollvesenet og politiet har en formening om at smugler-varene fra Latvia var tiltenkt Østlandet.
Politiet kunne i går ettermiddag ikke si noe om hvem som var ment å skulle selge sigarettene, i hovedsak av merket Prince, videre.