Derfor bør du droppe punktum på slutten av en SMS

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Da virker du mer troverdig, mener forskere.

DEL

Vi har alle lært å avslutte setninger med punktum for å skrive korrekt, men det er ikke i alle sammenhenger det er så lurt.

Amerikanske forskere har nemlig sett på hvordan vi oppfatter punktum i tekstmeldinger, og der har punktum på slutten av en setning negativ betydning. Det virker nemlig mindre troverdig.

Forskerteamet ved Birmingham-universitetet fikk 126 studenter til å lese forskjellige skriftlige utvekslinger – enten skrevet for hånd eller som SMS. Avsender i alle eksemplene avsluttet sin melding med et spørsmål, og alle svarene var korte, i form av «ok, jupp, jess».

Noen av dem hadde punktum bak, noen ikke.

Resultatet var at de tekstmeldingene som ble avsluttet med punktum, ble ansett som mindre troverdige enn de uten punktum. Det samme gjaldt ikke de håndskrevne ord-utvekslingene.

– Meldinger av typen SMS mangler mange av de sosiale faktorene vi bruker i ansikt til ansikt-samtaler. Når vi snakker, så bruker vi mennesker enkelt blant annet ansiktsuttrykk, toneleie og pauser for å få fram sosial og emosjonell informasjon, sier studie-leder Celia Klin ifølge Washington Post.

– Når man sender tekstmeldinger, så kan man opplagt ikke bruke de samme måtene. Derfor er det naturlig at avsender bruker det de har tilgjengelig, som emoticons, overlagte skrivefeil for å få fram lyder i språket, og også punktum, – og punktum har altså en annen betydning i det som kalles komputer-initiert kommunikasjon, enn i vanlig skriftlig sammenheng, uttaler Klin.

Forskerteamet holder også på med en studie for å se hvordan utropstegnet brukes. Så langt viser det seg at det å bruke utropstegn anses som å uttrykke mer troverdighet. Klin mener det underbygger deres funn, som tyder på at vi tekstmelder i en form som etterligner en samtale der sender og mottaker står ansikt til ansikt, og vi har behov for andre ikke-verbale måter å få fram meninger på.

Artikkeltags