Slutt etter 70 år

SLUTT: Fredag er det etter nesten 70 år slutt å på å pille reker ved Reimes rekefabrikk i Langesund.

SLUTT: Fredag er det etter nesten 70 år slutt å på å pille reker ved Reimes rekefabrikk i Langesund. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel
DEL

Vanskelig råstofftilgang har ført til at den tradisjonsrike Reimes rekefabrikk flytter produksjonen til Åna-Sira. De seks ansatte har fått nye jobber og salgsavdelingen blir i Langesund.

Daglig leder Arild Stulen sier til TA at det har vært en prosess med oppkjøp av Finny Sirevaag rekefabrikk i Åna-Sira. Reimes rekefabrikk ble etablert i 1928 i Stavern og flyttet til Langesund på tidlig 40-tall. Fredag er det slutt.

DOMINERER MARKEDET

Reimes rekefabrikk har spesielt i vinter hatt store problemer med å skaffe nok reker. Nå har eierne Arild Stulen og Gunnar Reime kjøpt opp Norges største rekefabrikk og sikret seg en dominerende posisjon i markedet.

- Finny Sirevaag AS er fire ganger større enn oss i Langesund og omsetter for over 100 millioner kroner og vi for vel 20 millioner kroner. Vi har sikret oss 90 prosent av produksjonsselskapet i og har nå 90 prosent av markedet i Norge for ferske reker i lake, sier Stulen.

MÅTTE GJØRE NOE

På spørsmål om hvorfor ikke sikre produksjon i Langesund med å hente råreker fra Åna-Sira, svarer han at produksjonskapasiteten er så mye større i Åna-Sira.

- Vi har ikke mulighet for utvidelse i Langesund og vi måtte gjøre noe for ikke å bli overkjørt i markedet. Men vi beholder produksjonslokalene og maskinene slik at vi kan starte opp igjen dersom det skulle være behov.

FÅTT NYE JOBBER

Arild Stulen sier at de ansatte i Langesund har fått nye jobber ved Langesund fisk, Diplomis og Stabburet Elfas i Skien.

- Det har vært viktig for oss å skaffe våre ansatte nye jobber og nå er det jobber i full stilling. De har hos oss bare hatt delvis jobb ettersom vi har fått råreker. Det sliter på folk. Nå har jeg fått tilbakemelding om at de seks ansatte er fornøyde.

- Vår salgsavdeling vil fortsatt være i Langesund og jeg skal inntil videre drive produksjonsanlegget i Åna-Sira og pendle ca 30 mil noen dager i uka, sier Arild Stulen.

FLERE MERKER

Reimes reker er blitt et begrep på Østlandet. Nå er det langt mellom hver gang det er mulig å finne et rekespann i butikkhyllene.

- Blir merket Reimes reker beholdt?

- Ja, det er et godt merke og vi tar med oss oppskriften på laken slik at kundene ikke skal merke noen forskjell på smaken. Reka er den samme enten den fiskes i Skagerrak eller utenfor Vest-Agder.

- Er det flere merker som nå inngår i oppkjøpet?

- Vi skal fortsette å produsere rekespann fra Finny, Sirevaag og Lista sammen med Reimes reker.

- Er det andre som produserer ferske reker i lake?

- Det er bare en slik fabrikk til og den ligger i Lyngen i Troms.

ANNEN FISKEMAT

- Kan det være aktuelt å benytte lokalene i Langesund til produksjon av annen fiskemat?

- Vi vurderer å utvikle vårt fiskemottak i Langesund for mer produksjon av fiskemat. Vi holder alle muligheter åpne, men i første omgang vil vi avvente hvordan produksjonen av reker utvikler seg, sier Arild Stulen.

Artikkeltags