Gå til sidens hovedinnhold

Skryter på seg turer for barn med kreft

Artikkelen er over 15 år gammel

I en brosjyre skriver Norsk Omsorg Forbund (NOF) at de hittil har arrangert 17 turer for kreftsyke barn til Langedrag naturpark. Men de har bare vært på tur til Langedrag fire-fem ganger.

Norsk Omsorg Forbund (NOF) opplyser at de samler inn penger til kreftsyke barn.

I en brosjyre fra NOF står det at de har arrangert 17 rekreasjonsturer for kreftsyke barn til Langedrag naturpark i Buskerud.

BER OM RASK BETALING

«Den 24.-26. mars arrangerer vi atter en gang tur til Langedrag. Dette er den 18. i rekken av rekreasjonsturer NOF har arrangert for kreftsyke barn til Langedrag», heter det i NOFs brosjyre.

«For at turen skal kunne avvikles som planlagt, er det uhyre viktig at alle som har lovet sin støtte betaler innen fristen på giroen», skriver sekretær i NOF, Inger Sjuve, i brosjyren.

Det er mye mulig at NOF har arrangert 18 turer til Langedrag. Men bare fire-fem av disse turene er gjennomført siden NOF ble stiftet 20. september 2002.

Det får vi bekreftet hos Langedrag naturpark, som på forespørsel fra TA har gjennomgått bookinglistene fra 2003 til 2005.

- AVBESTILLER OFTE

- Ut ifra våre papirer har Norsk Omsorg Forbund vært her fire-fem ganger, sier daglig leder ved Langedrag naturpark, Tuva Thorson.

Hun bekrefter at NOF ved mange anledninger har bestilt og deretter avbestilt turer igjen.

Cecilie Halvorsen i Skien er en av dem som har blitt mistenksom til NOFs innsamling. Hun har tidligere gitt penger til NOF, som ringer rundt for å samle inn penger til kreftsyke barn i Telemark.

Halvorsen forteller at hun ga penger første gangen NOF ringte.

- HVOR GÅR PENGENE?

- De fortalte at de samlet inn penger så kreftsyke barn kunne få en tur til Langedrag. Man vil gjerne hjelpe de som er kreftsyke, og spesielt barn. Det appellerer til hjertet når du hører om barn som er kreftsyke, sier hun.

Halvorsen ga penger til innsamlingen den første gangen. Så ble hun oppringt av forbundet på nytt for cirka to uker siden, da de fortalte at de samlet inn penger i hennes nærområde. Men hun ble skeptisk etter å hørt litt mer om organisasjonen.

- Denne gangen ga jeg ikke penger. Jeg hadde hørt at turene til Langedrag, som var årsaken til innsamlingen, var blitt avlyst i siste liten.

- Jeg lurer på hva pengene som er samlet inn er blitt brukt til i stedet, sier skienskvinnen.

IKKE REGNSKAP

Cecilie Halvorsen forteller at hun begynte å undersøke denne foreningen. Hun synes det er flere merkelige ting ved den, blant annet at de bare har postboksadresse.

Hjemmesida deres på internett ligger nede hele tida. Det står heller ikke noe fakturanummer på innbetalingsgiroen hun fikk tilsendt.

NOF er heller ikke medlem i Statens innsamlingskontroll, organet som sørger for kvalitetssikring av organisasjoner i Norge som samler inn penger til allmennyttige formål.

- Det er ikke mulig å få se noe regnskap fra forbundet. Hva er alle pengene som er samlet inn opp gjennom åra blitt brukt til, spør Halvorsen.

Både hun og mannen er medlemmer i Kreftforeningen, og de kommer i framtida bare til å støtte Kreftforeningen. Halvorsen synes det er synd at noen opptrer useriøst i kreftsakens navn.

- Jeg er redd det kan ødelegge det gode arbeidet som Kreftforeningen gjør. Nå har heldigvis Kreftforeningen opparbeidet seg et godt renommé, så det skal nok mer til å ødelegge for dem, sier hun.