Dette skoletilbudet er mer populært enn noensinne

SKOELSTART: Renate Hoem Havnes (til venstre), Didrik Sagafos, Hanne Svela, Marte Sunde, inspektør Hanne Hegh, Eirik Bryn, Ragna Elise Jønland og Marianne Borgen.
Foto: Ørnulf Holen

SKOELSTART: Renate Hoem Havnes (til venstre), Didrik Sagafos, Hanne Svela, Marte Sunde, inspektør Hanne Hegh, Eirik Bryn, Ragna Elise Jønland og Marianne Borgen. Foto: Ørnulf Holen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN: Aldri før har det vært så populært å gå på folkehøgskole i Norge.

DEL

Per 1. august var det over 7000 bekreftede elever for de 76 folkehøyskolene totalt i Norge.

Søndag var det velkomstfest for de 116 elevene som fikk plass på Grenland folkehøgskole i år.

– Aldri før har det vært mer populært å gå på folkehøgskole. Det er også åtte prosent flere ungdommer enn på samme tid i fjor, opplyser skolesekretær Heidi Pynten Frostad ved Grenland folkehøgskole.

Inspektør og håndballærer ved Grenland folkehøgskole, Hanne Hegh, sier at de i år hadde mellom 300 og 350 søkere.

– Vi starter opp med 116 elever i år og det er vi veldig fornøyde med, sier Hegh, som nylig ønsket de spente elevene velkommen til internatskolen på Eidanger i Porsgrunn.

Unikt nettverk

– En folkehøgskole er en eksamensfri skole uten karakterer, og vi liker å si at vi driver med allmenndanning, sier Hegh, som legger til at elevene også får enkelte ansvarsoppgaver som de må dele på.

– Mange er skoleleie og vil ha et år som de kan modnes på. Du får heller aldri et sånt nettverk noe sted som du gjør på folkehøgskole. Vi favner hele landet, men har få elever fra Telemark og Vestfold. Jeg tror at mange foreldre også føler det trygt å ha barnet på folkehøgskole, hvor det er tilsyn døgnet rundt. Så de blir passet på samtidig som de får prøve det å klare seg alene, forklarer Hegh.

Grenland folkehøgskole har linjene fotball, håndball, sandvolleyball, bistand – action, reiselivslinje, backpacker-linje og botreningslinje. Den sistnevnte er en spesiallinje for sju elever.

– Vi har også en del valgfag som er praktiske, og nytt i år er personlig økonomi. I tillegg har vi mye friluftsfag, sier Hegh.

- Helt konge

Eirik Bryn (20) fra Stavanger tok sandvolleyball-linja forrige skoleår, og han likte seg så godt at han i år er en av skolens 10 stipendiater.

– Jeg begynte her fordi søsteren mi gikk her og hun skrøt veldig mye av skolen. Hun sa at det var det beste året i livet sitt. Og året her har vært helt konge, så jeg skal jo være her ett år til, sier Bryn. Det samme skal stipendiat Ragna Elise Jønland (20) fra Ålesund, som også tok sandvolleyball-linja i fjor.

– En får en myk start på det å ikke bo hjemme lenger. En får masse erfaring og vokser litt, sier hun om året på folkehøgskolen.

Renate Hoem Havnes (19) fra Fræna utenfor Molde, Didrik Sagafos (20) fra Skien, Hanne Svela (19) fra Sandnes og Marte Sunde (18) fra Klepp er blant de 116 elevene som nå begynner på Grenland folkehøgskole.

– Jeg var usikker på hva jeg skulle ta, så da ville jeg heller ta et år på folkehøgskole og holde på med noe jeg liker, sier Hoem Havnes, som skal gå på håndball-linja.

– Det virker veldig sosialt, og en blir kjent med folk fra hele landet, legger Marte Sunde til.

Hanne Svela (19) trener med A-laget og spiller med rekruttlaget til Larvik, og skal samtidig gå på håndball-linja.

– Det virker som om det er veldig flinke lærere her, sier Svela.

Artikkeltags