Nå vraker de brusen

For 4 av 10 skolebarn i alderen 8-15 år faller valget på melk dersom de selv får velge. 
Foto: Frank May, NTB scanpix/ANB

For 4 av 10 skolebarn i alderen 8-15 år faller valget på melk dersom de selv får velge. Foto: Frank May, NTB scanpix/ANB

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Sjekk hva elevene foretrekker som ønskedrikk i skoletiden.

DEL

For 4 av 10 barn og unge i alderen 8-15 år faller valget på melk dersom de selv får velge i skoletiden. Brus kommer langt ned på listen - bak juice/smoothie, vann, iste og saft. Kun fem prosent av de spurte foretrakk brus som skoledrikk.

Tar til fornuften

Det viser en barne- og ungdomsundersøkelse som er gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

– Når nesten ingen barn velger brus som ønskedrikk, er det verdt en real overskrift. Det er fristende å tro at sunnhetsbudskapet har nådd barna, at de har blitt veldig fornuftige, eller til og med snusfornuftige, sier trenings- og kostholdsekspert Kari Jaquesson til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Smaker godt

Ifølge trimkjendisen vil noen innvende at barn ikke skal tenke så veldig på hva som er sunt eller ikke og få beholde en slags uskyld når det gjelder ernæring. Det er også Jaquesson enig i.

– Samtidig bombarderes de med reklame og må tidligere enn før velge, og, ikke minst, velge bort, sier hun.

– Selv om barna vet at melk er sunt, tror jeg mange av dem velger melk fordi de synes det er godt. Jeg tror ikke de teller vitaminer. Barn i vekst trenger mat og drikke med høy næringsverdi, og nå har vi fått bekreftet at de også foretrekker det når de får bestemme selv, understreker kostholdseksperten.

12-15 åringer

I undersøkelsen var det enda færre skoleelever som foretrakk te, kaffe og energidrikk framfor brus. Daglig leder Ida Berg Hauge ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) synes det er positivt at barna, også de eldste mellom 12-15 år (38 prosent), vraker brusen til fordel for melk.

– Av erfaring velger en del skolebarn bort både melk og matpakke fra 5. klasse og oppover. Det kan være annen mat og drikke som kanskje frister mer, men ikke inneholder så mange næringsstoffer som barna trenger. Skolemelkordningen kan bidra til gode kostholdsvaner og organiserte rammer rundt skolemåltidet, mener hun.

Artikkeltags