To vinnere fra samme klasse

DOBBELTVINNERE: VG2 data- og elektronikk på Skogmo videregående vant to priser i fylkesfinalen for ungt entreprenørskap.

DOBBELTVINNERE: VG2 data- og elektronikk på Skogmo videregående vant to priser i fylkesfinalen for ungt entreprenørskap. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Skogmo videregående skole er nå i fremste linje på kreativitet og vinnervilje, og bærer mye av Telemarks håp i NM-finalen for ungt entreprenørskap.

DEL

Telemark har fire plasser i NM, og to av ungdomsbedriftene kommer fra samme klasse på Skogmo. De går på VG2 data- og elektronikklinjen, og vant hver sin klasse (beste yrkesfaglige bedrift og beste innovative produkt) i fylkesmesterskapet for Telemark, Buskerud og Vestfold.

– En må nok stole på Skogmo, vi har to lodd i kurva, sier lærer Arne Grave.

– Vi har veldig lyst til å vinne igjen, sier Svein Rikard, Markus, Kristoffer, Oliver og Sander som var beste yrkesfaglige bedrift.

En ungdomsbedrift fra VG3 data og elektronikk hentet også hjem 2.-plassen i klassen beste innovative produkt. Så her ble det en dobbeltseier.

Nominert til 11 priser

Av totalt 37 priser var Skogmo nominert til 11 priser, og hentet hjem fem av dem. Blant annet beste yrkesfaglige bedrift, beste innovative produkt og beste bærekraftige produkt.

– Det har aldri hendt før at vi har sendt noen til NM-finalen. Tidligere har de som hevdet seg fra Telemark vært serviceinnrettet eller det har dreid seg om matprodukter. Det er moro å se at vi kan nå fram med teknologi og innovasjon, sier Arne Grave og Geir Soland, to av lærerne på Skogmo.

De er med rette stolte av det som har skjedd på skolen de siste årene. Nå er ungdomsbedrifter satt mer i system.

– Vi prøver å være innovative og nyskapende. Er det mulig å få til noe? Det er viktig med gründerånd, og her erfarer ungdommene det selv. Det er en bra læringsprosess på en uskyldig måte. Det er kontrollert prøving og feiling. Det blir en anledning til å teste ut ting på en billig måte. Det får ikke de økonomiske konsekvensene som i det ekte liv, sier de.

Flinke elever

Lærerne skryter av en flink elevårgang.

– Vi har vært litt bortskjemte i år, elektro generelt, og data og elektronikk spesielt. VG2-klassa er veldig bra, og det er ikke tilfeldig at det to elevbedrifter fra samme klasse som vinner. VG3 som hentet hjem en andreplass, har også lagt ned veldig mye i dette, forteller de.

Elevene kommer som uferdige frø, som det er opp til lærerne å få til å spire med vanning og gjødsling, illustrerer de.

En viktig del av suksessen for Skogmo er Makerspace, som TA har omtalt tidligere. Det er et litt rart navn på et fellesskap, som får elever til å bli 14 timer på skolen. Hver tirsdag er det anledning til å holde på med prosjekter for både elever og tidligere elever.

– Selv om de har startet 08.00 på morgenen holder på til langt på kveld. Det er artig å registrere at de som gjør det best, gjerne er de som er mest ivrige på Makerspace.

Rektor Sølvi Nymo synes det er så moro med de flinke elevene, men hun påpeker at alle elevene som er med på prosessen har stor nytte av å være med, selv om de ikke går videre.

Sene kvelder

Svein Rikard Semb og Markus Caird forteller at det blir noen sene kvelder.

– Men det er det verdt til slutt om vi klarer å vinne, sier elevene som har tydelig ambisjoner om å gjøre det godt på landsbasis også.

26. og 27. april er det finale og sannhetens øyeblikk.

– Vi jobber intenst mot det, og er forberedt på noen sene kvelder.

Jonas Dyvik Nilsen og Tobias Stålen satser også på å gjøre sitt beste.

– Vi hadde det beste innovative produktet. Det henger høyt, og det er vi stolte av. Vi bruker mye tid på dette og hjelper hverandre. Vi har et godt samhold og ser ikke på de andre gruppene som motstandere, sier de.

Problemer før

Enda mer imponerende blir det med tanke på forhistorien. Skogmo videregående hadde i 2003 og 2006 episoder med negativ omtale i avisene, der politiet ble involvert.

– Det er trist med gamle historier, men det vil alltid være noen saker som skiller seg ut. Skogmo er ingen problemskole, slår Sølvi Nymo fast. Hun har vært rektor i snart fem år nå. Hun mener at alle piler peker i riktig retning for skolen.

Trivselsnivået skal være høyt.

– Vi får mange gode tilbakemeldinger på at elever trives på skolen. Det er hovedtyngden, men vi må selvfølgelig rydde opp der det er behov for det, sier hun.

Nymo påpeker at yrkesrettede fag blir mer og mer populære og har god søkning.

– Nasjonen Norge trenger mange av dem som er under utdanning nå. Det er viktig med yrkesfag, det kan bli et problem om noen år om for få utdanner seg innenfor yrkesfagene, sier hun.

Artikkeltags