Skjelett trolig fra ukjent kirkegård

Artikkelen er over 12 år gammel

Skjelettene som er funnet i en jordkjeller i Smibakken i Langesund stammer sannsynligvis fra en ukjent del av kirkegården.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det mener arkeolog og rådgiver Torbjørn Landmark i Telemark fylkeskommune.

Huseier Ellen Johansen fant det første skjelettet da de skulle grave ut en matkjeller under kjøkkengulvet på søndag.

- FANT ET HELT SKJELETT

- Vi fant først masse beindeler. Så fant jeg hele skjelettet. Det syntes jeg ble litt annerledes, og mandag ringte jeg til museumsbestyrer Roger Normann ved Bamble museum, forteller Johansen.

Funnet under kjøkkengulvet i huset fra 1770 førte til byggestopp inntil skjelettet var undersøkt. Og i går fikk Johansen besøk av både Nye Kripos og arkeolog og rådgiver Torbjørn Landmark i Telemark fylkeskommune.

Nye Kripos konstaterte raskt at funnet neppe stammet fra en kriminell handling og at dette var en jobb for Landmark, før de dro igjen.

- FRA 1650 TIL 1750

I tillegg til det første skjelettet som Johansen fant, er det rester av et annet skjelett i jordveggen under kjøkkengulvet.

Torbjørn Landmark er derfor sikker på at huset til Johansen i Smibakken står oppå en gammel ukjent «kirkegårdstarm».

- Skjelettet ligger orientert øst-vest, noe som er en gammel kristen tradisjon. Huseieren fant også plankebiter som nok stammer fra ei kiste. At kirkegården strakk seg ned her, det var ukjent for oss, sier Landmark.

Han tror at skjelettet stammer fra et sted mellom 1650 og 1750.

- Det er kilder som sier at kirkegården her ble etablert 1640. Og dette huset er bygd i siste halvdel av 1700-tallet, forklarer Landmark.

SKAL UNDERSØKES

I bunnen av den utgravde kjelleren er det skjellsand, og Landmark sier at dette var havbunn for flere tusen år siden.

- Skjellsanden inneholder mye kalk som virker konserverende på skjelettet. I tillegg er det litt fuktig her, noe som også bidrar til at skjelettet er veldig godt bevart, sier Landmark.

Skjelettet som stammer fra en voksen person skal nå sendes til undersøkelse hos Norsk institutt for kulturminneforskning.

- Osteologer (beinspesialister) vil finne skjelettets kjønn, alder og om han eller hun eventuelt hadde noen sykdommer, sier Landmark.

Han vet ikke hvor lang tid det vil ta før de får resultatet av prøvene.

IKKE LETTSKREMT

Landmark er overbevist om at det ligger enda flere skjeletter i den delen av jorda under kjøkkengulvet som ikke skal graves opp, og muligens også under nabohusa i den samme husrekka.

Men huseier Ellen Johansen har ingen problemer med å skjelettene under kjøkkengulvet.

- Her ligger de trygt, sier hun.

Artikkeltags