Ugla flyttet inn i pipa - der la den egg

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: En merkelig melding tikket inn til Viltnemnda i Skien forrige søndag. - Det er en ugle i peisen, lød beskjeden fra huseieren på Nybergåsen.

DEL

Viltnemnda rykket ut til adressen, og fant raskt ut at det kunne lønne seg å kontakte brannvesenet for å få ytterligere hjelp. Det ble konstatert at det befant seg et dyr inne i pipa.

– Men heller ikke brannvesenet klarte å få tak i fuglen. Da ble Feiervesenet kontaktet. De klarte å få fuglen ut gjennom feierluka. Dermed var den fri, og vi trodde at problemet var løst, forteller Helge Røsaker i Viltnemnda.

Kom tilbake

Men historien stopper ikke der. Etter to dager tikket det inn en ny melding til Viltnemnda.

– Det er fortsatt en ugle i røykrøret. Vi kan høre at den lager uglelyder der inne, kunne huseieren opplyse.

Dermed måtte Nils Petter og Helge i Viltnemnda rykke ut til huset igjen.

Denne gangen forsøkte de å dytte ugla ut av pipa ved hjelp av en stakefjær som det var festet to håndklær til.

– Ugla hoppet bare over, og lekte med oss. Vi var på taket og så ned i pipa, og der satt vår lille venn i røykutaket. Vi ble enig med huseier at vi måtte demontere hele fronten på peisen for å komme til. Vi fikk flere håndklær på stakefjæra, og nå fikk vi skjøvet ugla ut i pipa. Den falt da ned til feierluka. Her fikk vi fanget fuglen, og sluppet den fri, forklarer Røsaker.

Hadde egg

Det skulle vise seg at ugla hadde en god grunn til å vende tilbake til pipa, og en god grunn til ikke å ville reise.

– Den hadde lagt et egg i røykkammeret på peisen. Det var nok grunnen til at den ikke ville ut, forteller Viltnemnda.

Nå er det lagt hønsenetting over pipa slik at fuglen ikke kommer inn den samme veien igjen, men ugla trenger ikke flytte langt hvis den har lyst til å bli i nabolaget.

– Huseier fikk tilbud ifra den ornitologisk foreningen i Grenland. De kunne sette opp ei uglekasse i hagen, slik at de uglene hadde tak over hode i sommer, forteller Røsaker.

Artikkeltags