Her avgjør femåringene valget

Ranja (5) og avgir stemme under stortingsvalget i  Grep Maribakkane barnehage. Yvonne er valgmedarbeider for dagen.

Ranja (5) og avgir stemme under stortingsvalget i Grep Maribakkane barnehage. Yvonne er valgmedarbeider for dagen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: Valget står mellom Erna og Jonas i Grep Maribakkane barnehage. Valgdagen får femåringene kle seg i pentøy, avgi stemme og ha valgvake.

DEL

– Om jeg var statsminister ville vi hatt godteri hver dag, sier Maja (5), før hun skynder seg å legge til:

– Og iskrem. Iskrem hver dag!
De 22 femåringene ved Grep Maribakkane barnehage har den siste tida jobbet med valg og demokrati. Dermed blir det naturlig å rigge om samlingsrommet til valglokale med stemmeavlukke, når valgdagen endelig er der.

– Vi ville gi barna et innblikk i valget og hva det er, men ungene har respondert så godt på dette at vi endte opp med å ha valgdag i barnehagen. De har gledet seg veldig til denne dagen, sier Mariann Sætre i Grep Maribakkane barnehage.

Erna er stjerna

Valgdagen stiller de fleste i pentøy, og står i lang rekke før valget tas. Ingen voksne får bli med barna inn for å påvirke valget, men inne i stemmeavlukket ligger det bilder av Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap). Ett av bildene skal inn i konvolutten, som senere havner i valgurna. Barna har også mulighet til å stemme blankt.

– Vi har forenklet det veldig, og begrenset valget til to kandidater. Vi har fortalt at Erna og Jonas er enige i veldig mye, men at Erna vil jobbe for at det blir bedre skoler, og at Jonas vil passe på at det blir flere jobber. Ungene synes dette har vært spennende, og vi legger oss ikke opp i hva de stemmer, det er ikke viktig for oss, smiler Sætre.

Erna eller Jonas: Inne i stemmeavlukket viser Maja og Emilian fram valgsedlene som Yvonne Sætre og kollegaene i Grep Maribakkane barnehage har laget.

Erna eller Jonas: Inne i stemmeavlukket viser Maja og Emilian fram valgsedlene som Yvonne Sætre og kollegaene i Grep Maribakkane barnehage har laget. Foto:

Etter en spennende valgvake, der det ble servert kanapeer i form av ost og kjeks, er resultatet klart: Femåringene i Grep Maribakkane barnehage går for fire nye år med Erna Solberg som statsminister. Hele 16 stemte blått, mens de resterende seks valgte Jonas som statsminister.

Valg i barnehagen

Hva en statsminister gjør, og hva en femåring ville gjort i Statsministerens plass, har også vært diskutert.

– Alt fra å ha et trygt sted å bo, til å spise godteri hele uka, har vært viktig for femåringene. Vi har fortalt dem at det er en menneskerett å få være med å bestemme, men et valg betyr også at vi ikke alltid får viljen vår, sier Sætre.

Femårige Emilian har gledet seg til å stemme i barnehagevalget.

– Jeg valgte det jeg hadde lyst til, og jeg har visst hva jeg skulle velge lenge. Men valget er hemmelig, sier han.

Artikkeltags