Sammen med aktivister fra blant annet Bygdefolk for rovdyr har Nina Elseth (54) fra Rovviltets røst oppholdt seg i Hedmark og området rundt Rena denne uka.

I utgangspunktet ønsket demonstrantene å forhindre at flest mulig ulv ble skutt før kjennelsen i Oslo tingrett fredag.

- Vi har vært inne i jaktområdet sammen med jegerne for å dokumentere at ting går riktig for seg, opplyser Nina Elseth. Hun omtaler ulvejakta som en jakt med høy skadeskytingsprosent.

Bruker av fritida

Nina Elseth bruker av ferie- og avspaseringsdagene sine for å demonstrere mot ulvejakt. Elseth returnerte hjem fredag for å dra på jobb, samme dag som det ble kjent at ulvejakten i Norge ikke stanses. Bondeorganisasjonene og skogeierne er fornøyde, men hos Naturvernforbundet og miljøorganisasjonen WWF er skuffelsen stor.

Ulvespørsmålet skaper steile fronter i befolkningen. Også i Hedmark virker det som om innbyggerne er delt i to, påpeker Nina Elseth.

- Men mange av de som ikke er i mot ulv tør ikke å stå fram. Til og med unger kan bli mobbet hvis de viser at de har den holdningen, hevder Elseth.

- Uopprettelige skader

Totalt har regjeringen nå åpnet for at 42 ulver kan skytes i Norge i vinter, noe som ifølge WWF tilsvarer 75 prosent av de helnorske ulvene. 12 ulver kan felles utenfor ulvesonen i Oslo, Akershus, Hedmark og Østfold, 16 i de to flokkene på grensen til ulvesonen og 14 i andre deler av landet. WWF og ulveforkjemperne mener en gjennomføring av departementets fellingsvedtak vil medføre irreversible og uopprettelig skader på ulvebestanden i Norge, skriver NTB.

Misliker holdningen

- Dette er rett i ulvereviret. De holder på å skyte i filler to helnorske ulvestammer som ikke har tatt sau, sier Nina Elseth og sikter til Osdalsflokken og Julussaflokken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Man skulle tro at forholdet mellom jegere og aktivister ute i felten ville bli en amper affære, men det hele har foreløpig gått rolig for seg, selv om temperaturen har økt i det siste, ifølge Nina Elseth. Folk har stort sett vært hyggelige, i alle fall på overflaten, men hun liker likevel ikke det hun kaller holdningen i dette jaktmiljøet. «Da får vi ta en gerilja på den, da» lød en beskjed ut til jegerne etter at en ulv var meldt skadeskutt.

- Dette er ikke akkurat noe matauk, det er troféjakt, påpeker hun.

Overfor avisa Østlendingen (+) hevder en jaktleder at naturvernerne bidro til at ulven som ble skutt torsdag beveget seg mot jegere på post. Dette tilbakeviser Stian Karlsen fra organisasjonen Bygdefolk for rovdyr i samme artikkel.

Vil ha mangfold

Nina Elseth deltok på sin første demonstrasjon mot ulvejakt på Koppang for mange år siden. Turen til Hedmark denne uka blir neppe den siste.

- Jeg har barn og barnebarn, og jeg gjør dette like mye for dem og for samfunnet som for dyrene. Jeg vil at vi skal ha et naturmangfold, sier hun.

Elseth ønsker andre løsninger på rovdyrkonflikter enn «kuler og krutt», selv om hun ser at en viss bestandsregulering må til. Har vi for eksempel noe å lære av andre land?

- Hvordan mener du at man bør løse utfordringene rundt ulv og husdyr?

- For det første mener jeg at det er alt for mye sau i Norge, noe det er lite fokus på, men vi må også huske at mange flere dyr dør av helt andre årsaker enn ulveangrep, sier Elseth, som mener at bestanden av store rovdyr ikke er avskrekkende stor her i landet.