– Hun har hjulpet oss til der vi er i dag

OVERRASKET: Tidligere denne uka ble Signe-Marie Aaslund hedret av tidligere rusmisbrukere og Reskom Gjengen på Tilja oppfølgingssenter. I dag fyller hun 70 år og har ingen planer om å pensjonere seg ennå. Foto: Veronica Nielssen

OVERRASKET: Tidligere denne uka ble Signe-Marie Aaslund hedret av tidligere rusmisbrukere og Reskom Gjengen på Tilja oppfølgingssenter. I dag fyller hun 70 år og har ingen planer om å pensjonere seg ennå. Foto: Veronica Nielssen

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: – Når jeg føler mennesker tett på, er jeg på heldig grunn, forteller Signe-Marie Aaslund. Hun er godt kjent i rusmiljøet i Skien. I går fylte hun 70 år og har aldri bodd på hemmelig adresse.

DEL

– Hun har en voldsom arbeidskapasitet, og når hun skal slappe av syr hun bunader, ifølge ektemannen Øystein.

I forbindelse med 70-årsdagen samlet tidligere rusmisbruker Ove Norschau en god gjeng med både tidligere rusmisbrukere og teatergjengen Reskom Gjengen (ressurskomiteen ved Skien diakonale senter) på Tilja oppfølgingssenter onsdag for å hedre jubilanten.

– Dette fortjener hun virkelig, sa Ove Norschau da han var innom TAs kontorer tidligere denne uka.

– Hun har hjulpet både meg og andre så vi har kommet dit vi er i dag.

Overrasket

– Du må åpne kaka, Signe-Marie!

– Uff, det er jo ille å ødelegge den flotte kaka da.

– Det står jo ta! (TA)

Latteren sitter løst rundt bordet etter overrekkelsen av kake og blomster og stemningen er god.

Brukerne av Tilja oppfølgingssenter får ikke skrytt nok.

– Hun er en tante Sofie, bare mye bedre.

– Mor Åse, kommer det fra sidemannen, – hun bryr seg om mennesker.

– Dette er en flott plass å være for oss som har kommet oss videre.

Initiativ

Det var Signe-Marie som tok initiativet til å starte Tilja oppfølgingssenter.

– Jeg inviterte Sosialtjenesten i Oslo til å komme. De ble interessert med en gang og startet opp dette senteret i Skien.

Men selv om jubilanten var pådriver til dette prosjektet, begynte hun ikke å jobbe der selv før i januar dette året.

På hennes tidligere arbeidsplass er det en øvrige aldersgrense på 70 år. Signe-Marie føler det er en velsignelse å kunne hjelpe andre mennesker og var ikke klar for å tre inn i pensjonistenes rekker. Da kontaktet hun virksomhetsleder Christer Lilienberg ved Tilja oppfølgingssenter. De fikk i gang prosjektet «Et skritt på vei» der de søkte midler fra Helsedirektoratet.

– Prosjektet skulle motvirke ensomhet, fortrinnsvis eldre. Som rusmisbruker lever man et hardt liv og eldres fort. Etter å ha vært til avrusning på institusjon har man ingen gamle venner og gå tilbake til. Familien er slitne og mange har mistet tilliten etter mange harde år, forteller Signe-Marie.

Natthjemmet

I 1993 søkte Signe-Marie permisjon fra jobben sin i Mental Helse for å jobbe på Kontaktsenteret, nå Skien diakonale senter. På den tiden var det en varmestue. Fire år seinere fikk hun lederstilling på Kontaktsenteret.

Det første hun grep fatt i var å få til et natthjem. Med klump i halsen forteller Signe-Marie om en kar som ikke hadde et hjem å reise til en kald vinternatt.

– Jeg spurte hvor han skulle sove i natt og han fortalte om et tomt hus på Bakken. Der lå det noen gardiner han skulle ha over seg den natten.

Dette gjorde dypt inntrykk på Signe-Marie. Hun kontaktet brannvesenet, som ga løyve til å drifte Blekebakken 2 i tre år.

– Med innsamlede midler fikk vi lønnet nattvakter til to og en halv stilling.

Etter de tre årene søkte de kommunen om midler for videre drift.

– Skien kommune hadde verken midler eller sted til natthjemmet i 1998, men det blåste jeg i. Jeg tenkte at man kan ikke stå å stange ved en dør som er låst, man må finne en som er åpen og gå gjennom den.

Signe-Marie førte opp statistikk over hvor mange som brukte natthjemmet. Da så kommunen behovet.

– Så ville IOGT, som vi leide huset av selge det til oss. Vi tok opp lån. Med stor hjelp av byggmester Einar Bø, som jobbet frivillig som administrator fikk vi det til. Natthjemmet er fremdeles i drift, forteller Signe-Marie entusiastisk.

Stille på hjemmefronten

Selv om jubilanten har hatt og fremdeles har mange jern i ilden, følger hun fremdeles arbeidstidene, ifølge henne selv.

Hjemme på Gulset bor hun sammen med ektemannen Øystein.

– Vi har fem barn, som er spredd fra Bodø til Heistad, samt 11 barnebarn og fire oldebarn.

Og selv om hun har jobbet med et belastet miljø i mange år har hun aldri hatt hemmelig adresse eller telefonnummer.

– En rusmisbruker fortalte meg en gang at dersom han skulle gjøre innbrudd i et hus og så mitt navn på døra, da ville han skygge banen. Jeg har aldri opplevd noe negativt, avslutter Signe-Marie Aaslund.

Artikkeltags