Gå til sidens hovedinnhold

Gårdeiere: – Nytter ikke å anmelde til politiet

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Nedtaggingen av bygninger fortsetter og politiet står uten gjerninspersoner. Flere gårdeiere har gått lei av den resultatløse etterforskningen og kontakter ikke lenger politiet.

Det er ikke mange bygårder og bygningseiere som slipper unna. Det kan man se om man går seg en tur i Skien sentrum.

Les også: Signaturen som frustrerer

Politiet ønsker at alle skal anmelde taggingen, men flere gårdeiere viser seg nå å ha gitt opp kampen.

– Jeg har hatt mange tagger-angrep og jeg har forsøkt å fjerne dem med en gang, men det hjelper ikke – de er tilbake med en eneste gang, sier gårdeier Terje Bakke til TA.

Det er spesielt taggen "DVL" som går igjen.

Bakke driver utleie av leiligheter i den såkalte Smørfabrikken i Skien sentrum. Han føler at politiet ikke tar tak i problematikken med tagging og tilgrising.

– Man gir litt opp, det er ingen som tar tak i dette, sier han.

Bakke forteller at man som gårdeier får lite lyst til å ta vare på verdiene når andre hele tiden kommer og ødelegger.

– Ødelagte porter er nesten det verste, man maler og pusser opp, men etter fjorten dager så står det på nytt "DVL" over hele porten.

Sluttet å anmelde

Gårdeieren sier at han nå har sluttet å anmelde tagging til politiet.

– Jeg anmeldte to–tre tilfeller for noen år tilbake, etter det har jeg sluttet å gå til politiet med dette. Det blir ikke fulgt opp og de tar ikke tak i dette så hvorfor skal man da bruke tid på dette, sier Bakke videre.

Bakke anslår at taggingen så langt har kostet ham over 100 000 kroner. De siste årene har det bare blitt verre og verre.

– Jeg har dialog med andre gårdeiere i byen og vi har forsøkt å finne ut hvem som står bak dette. Hvis ikke politiet gjør noe så må jo andre forsøke, avslutter han.

En del av statistikken

Hotelldirektør på Thon Hotell Høyers, Christer Sørensen, forteller til TA at han sitter med samme erfaring. Høyers har også blitt rammet av "DVL-signaturen", men valgte ikke å anmelde forholdet til politiet.

Sørensen har drevet med næring i byen i nærmere 20 år og forteller at han alltid har anmeldt diverse hærverk tidligere.

– Det ender med at sakene blir henlagt eller at politiet finner fram til en person som likevel ikke kan gjøre opp for seg. Generelt tror jeg at når man leverer en anmeldelse til politiet, blir man en del av statistikken.

Lav prioritering

TA tar problemet opp med politiinspektør i Felles kriminalenhet, Skule Worpvik:

– Det er beklagelig, men til en viss grad også forståelig.

Han sier politiet er klar over problemet med tagging, men at det er et kriminalitetsområdet det er vanskelig å jobbe inn mot.

– Det er et kriminalitetsområde som, veid opp mot mye annet, får en lavere prioritet. De blir satt opp mot saker som har større samfunnskade, og vi må hele tiden prioritere de ressursene vi har.

Likevel håper han folk vil fortsette å anmelde.

– Vi er avhengig av informasjonen om kriminalitet for å foreta vurderinger. Selv om det ikke blir igangsatt en konkret etterforsking der og da, får vi informasjon som kan identifisere kriminelle ved andre anledninger. Får vi kunnskap om tagging, vil vi kunne kartlegge områder og bruke patruljeressursene mer effektivt.

Han legger til at dersom politiet ikke mottar opplysninger, kan det resultere i at den forebyggende effekten svekkes.

Hyret inn firma

Kathrine Nakken i Skien By forteller til TA at de har tatt tagge-problemet på alvor.

For en kort tid tilbake hyret de inn et firma som fjernet tagger på totalt ti vegger.

– Vi fikk tatt en del gårder, men det er et evigvarende prosjekt. Det dukker opp igjen, så det er noe vi kommer til å gjøre flere ganger.

Denne gangen var det Skien By som tok regninga, men det gjenstår og se om dette er noe de kan tilby om pågangen blir for stor.

– Som et tiltak, har vi blant annet oppfordret gårdeiere å fjerne ”signaturen” så raskt som mulig. I tillegg kan underlaget impregneres, slik at fasaden blir beskyttet i tilfelle den skulle bli tilgriset på nytt. Da vil fjerningen bli både raskere og enklere.