Svært mange innlagt med influensa

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: De siste dagene har Sykehuset Telemark mottatt svært mange pasienter som er smittet av influensa. Pasienter som får påvist slik positiv prøve blir rutinemessig isolert.

DEL

Det opplyser smittevernoverlege Yngvar Tveten og klinikksjef Per Urdahl ved Sykehuset Telemark.

- Vi har ikke talt opp hvor mange vi har isolert, men det har vært en økende andel innlagte pasienter hver dag og torsdag hadde vi fem pasienter som avla positiv prøve på influensasmitte, forteller Urdahl til TA.

Type "A"

Vanligvis blir ikke pasienter med influensa innlagt på sykehus.

- De som er innlagt er ofte pasienter som har andre typer sykdommer fra før og som med en influensa på toppen kan bli alvorlig syke. Dette er gjerne kroniske sykdommer som for eksempel KOLS, legger han til.

Årets influensa har kommet litt tidligere enn vanlig og det er for tidlig å si når vi toppen i antall smittede, men trolig vil det enda gå et par uker hvor vi få flere smittede i Telemark.

Influsensaen herjer i Telemark. Klinikksjef ber folk tenke seg om før de besøker syke.

Influsensaen herjer i Telemark. Klinikksjef ber folk tenke seg om før de besøker syke.

- Det er den vanlige influensatypen, såkalt type "A" som er gjeldende, vi har sett få med den såkalte svineinfluensaen, så de som har vaksinert seg kan være relativt trygge, klinikksjefen.

Det er fortsatt ikke for seint å vaksinere seg dersom man ikke allerede er smittet.

- Folk bør tenke seg om får de går på sykebesøk, og hvis de er i tvil om de kan være syke bør de snakke med de ansatte på sengeposten før de går inn på avdelingen, avslutter Urdahl.

Vil helst ikke legge inn

Sykehuset melder at så langt det er faglig forsvarlig, vil de unngå å legge inn pasienter med influensa eller omgangssyke.

- Når pasienter med slik smitte må innlegges, vil det være praktisk å isolere flere pasienter sammen. Både på medisin 2 og medisin 3 har vi derfor muligheten til å samisolere smittede pasienter på to- eller firemannsrom.

Samtidig vil sykehuset minne alle som skal besøke pasienter på sykehuset om at de unngår dette hvis de selv har tegn på pågående luftveisinfeksjon og feber.

Besøkende skal heller ikke oppsøke sykehuset hvis det er mindre enn 48 timer siden de har gjennomgått omgangssyke.

Pårørende som er i tvil skal konferere med pleiepersonalet på posten før de besøker pasienten.

Dette må du gjøre

Overlege ved mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold, Dagfinn Skaare, har kommet med råd for hvordan du skal holde deg frisk, og dermed unngå å få influensa og andre typiske vintersykdommer.

  • Hold deg varm og tørr
  • Sørg for nok hvile/søvn
  • Drikk rikelig med vann
  • VASK HENDER - OFTE!

Håndvasktips: God, gammeldags håndvask med såpe og vann er bedre enn antibakteriell håndsprit, særlig om du vil forebygge omgangssyke.

Alle som har sykdom eller tilstander som gjør at en influensasykdom kan gjøre dem alvorlig syke, bør snarest ta influensavaksine.

Artikkeltags