– Jøss, er du på sykehuset forsatt?

TIL NYTTE: Aslaug Vale er tidligere hjelpepleier på kirurgisk avdeling ved ST, som nå jobber gratis som sykehusguide. foto: stine solbakken

TIL NYTTE: Aslaug Vale er tidligere hjelpepleier på kirurgisk avdeling ved ST, som nå jobber gratis som sykehusguide. foto: stine solbakken

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: – Hvor er bygg 6, undrer en mann. En pasient i rullestol har heisskrekk og ber om selskap. Og hvor er radiologisk? Sykehusguide Aslaug (77) trives i jobben.

DEL

Nylig gjorde Sykehuset Telemark stas på sine rundt 30 sykehusguider. Da ST begynte med ordningen i 2002 i samarbeid med Røde Kors, var sykehuset det første i landet med eget vertskap i hovedinngangen. Siden den gangen har Sykehuset i Vestfold innført en liknende ordning.

– Jeg ser at det betyr veldig mye for folk at vi er her og tar imot, sier sykehusguide siden 2008, Aslaug Vale.

– Hyggelig

– Det er så mange hyggelige mennesker. Pasientene kommer fra hele fylket og mange av dem kommer i drosje. Ikke alle har med en ledsager. Da kan vi som sykehusguider hjelpe til. Noen skal jo innom fire til fem ulike undersøkelser i forskjellige etasjer. Da kan jeg hente og følge videre. Jeg har en sånn piper i lomma, slik at ekspedisjonen kan tilkalle meg ved behov. Mest står jeg ved skranken i hovedinngangen og tilbyr folk hjelp, forklarer Vale, som synes det er hyggelig å være til nytte. Det er mange som blir forvirret i søken etter riktig bygg, etasje og avdeling.

Utvider ordningen

Seksjonsleder Karin Grønbech er glad for alle de frivillige guidene, som gjør en så viktig jobb for pasientene fem dager i uka i Skien. I Porsgrunn skal ordningen utvides fra fire til fem dager i uka fra neste år. I den nye kreftavdelingen på Moflata, er en prøveordning i gang.

Godt å være nyttig

– Jeg kjente godt sykehuset fra jobben min. Å sitte hjemme som pensjonist, var ikke noe for meg. Jeg er ikke typen som strikker og baker, så derfor er jeg sykehusguide to til tre dager i måneden. Gjennom Røde Kors er jeg også vitnestøtte. Det betyr at jeg er en støtte for vitnene, som skal inn i rettssaker. Jeg føler at jeg gjør god nytte for meg i disse jobbene, sier Vale, som ellers er aktiv med turer i skog og mark.

– Jøss, er du på sykehuset fortsatt, kan folk si til meg. Jeg har ingen planer om å slutte som guide. Og ikke som vitnestøtte heller.

Pappaer med babyer

– Jeg filosoferer litt når jeg ser så mange mennesker gå ut og inn av sykehuset. Jeg tenker at jeg er veldig heldig, som er frisk i kroppen selv om jeg er oppi årene. Jeg ser jo mange som ikke har det så greit. Det mest hyggelige er når fornøyde pappaer kommer ned med heisen rundt klokka halv to med en bilstol. Oppi der ligger en liten baby, som er klar til å dra hjem.

Artikkeltags