Sliter du med høy strømregning? Dette tipset bør du følge

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: - Hvis du sliter med strømregningen, kan du senke innetemperaturen. En reduksjon på én grad reduserer oppvarmingskostnaden med cirka fem prosent.

DEL

Det rådet kommer fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ved seksjonssjef Vegard Willumsen. Han uttaler seg på bakgrunn av de høye strømprisene som for tida som plager mange telemarkinger.

Han sier også dette om temperaturen: - Man kan senke temperaturen om natten, på dagen mens man er på jobb eller i rom som ikke er i bruk.

Høye priser i naboland

- Hvorfor er strømprisen så høy nå?

- Det er først og fremst høye priser i våre naboland som har gitt høye priser også i Norge. Dette skyldes høye priser på kull, gass og CO2. I tillegg er det litt mindre snø og vann i magasinene enn normalt, i Norge og Sverige. 

- Hva er NVEs offisielle synspunkt på dette?

- Kraftprisen er høy, men Norge har hatt høyere kraftpris i flere perioder tidligere år. NVE mener prisen reflekterer kostnadene på kraft i dagens marked.

Politikerne kan påvirke

NVE understreker at strømregningen består av strømpris, nettleie og skatt og avgifter. De to siste avgjøres av politikerne,  mens strømprisen settes i markedet. Nettselskapet fastsetter nettleien, men NVE kontroller inntekten selskapet henter inn gjennom nettleien.

- Hvor lenge vil strømprisen være høy?

- Det er vanskelig å si. På våte og mildere varsler kommer ofte kraftprisen fort ned. Men vi ser at markedet forventer at prisen ikke kommer så langt ned som i fjor så lenge prisen på CO2-kvoter er så høy som den er nå.

Skjønner folk

- Forstår dere forresten frustrasjonen hos den jevne strømbruker?

- Vi skjønner at folk misliker at strømregningen er større enn det vi har vært vant til de siste årene. Samtidig minner vi om at norske strømpriser er lave i europeisk sammenheng, og at vi nylig har vært igjennom flere år med relativt lave strømpriser.

Artikkeltags