Vil ikke ha presse under Breivik-befaring i Skien

Gymsalen i Skien fengsel skal gjøres om til rettssal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Gymsalen i Skien fengsel skal gjøres om til rettssal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Regjeringsadvokaten har bedt om at pressen ikke får være til stede under fengselsbefaringene i forbindelse med Breivik-rettssaken, samt under flere av forklaringene i retten.

DEL

Befaringene er planlagt 14. mars, dagen før selve saken starter, og Riksadvokaten viser til sikkerhetshensyn, melder NRK.

Forklaringer

Det er også begjært lukkede dører under forklaringen til psykiater Randi Rosenquist, to fengselsleger og tre fengselsledere.

– Men det er retten som avgjør dette spørsmålet etter å ha hørt innspill fra partene i saken, sier regjeringsadvokat Marius Emberland.

Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening kommer til å levere motforestillinger mot lukkede dører.

– Vi har ikke sett nærmere på hvilke argumenter det er snakk om, men det er neppe slik at alt er beskyttet av sikkerhetshensyn. Vi vil også argumentere mot lukkede dører under befaringene, sier Øy.

– Menneskerettighetsbrudd

Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene, og Oslo tingrett behandler av sikkerhetshensyn og praktiske årsaker saken i høysikkerhetsfengselet i Skien, der Breivik soner.

Det er satt av fire dager til saken.

I sin stevning klager han blant annet på bruken av håndjern og begrensninger i mulighetene til å sende brev, og mener særlig isolasjon og kommunikasjonskontroll innebærer menneskerettighetsbrudd.

Anders Behring Breivik soner en dom på 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år, etter bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya 22. juli 2011. Til sammen ble 77 mennesker drept i angrepene.

100 pressefolk

Det er satt av fire dager til rettssaken. Ifølge Redaktørforeningen har 37 medier – blant dem 17 utenlandske – søkt om akkreditering til rettssaken. Til sammen dreier det seg om over 100 medarbeidere.

Begrunnet i sikkerhetshensyn er det nektet kringkasting av Breiviks forklaring for retten under menneskerettighetssaken. Ifølge Ina Strømstad i dommernes mediegruppe er retten bekymret for at Breivik vil benytte anledningen til å formidle sitt budskap.

– Det kan være at han vil gi kodede beskjeder – budskap som ikke nødvendigvis er helt enkle å tolke for dem som sitter rundt, men som personer kan snappe opp likevel, har Strømstad uttalt til NRK.

Artikkeltags