Skien fengsel rigget for høyprofilert rettssak

Fengselets gymsal skal gjøres om til rettssal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fengselets gymsal skal gjøres om til rettssal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Skien (NTB): Gymsalen blir til rettssal, biblioteket til pauserom og kapellet til dommerrom når Skien fengsel huser rettssaken om Anders Behring Breiviks soningsforhold til uken.

DEL

Mediene fikk fredag et først overblikk over den provisoriske rettssalen i fengselet, da de ble sluppet inn for å forhåndsrigge TV-kameraer og annet teknisk utstyr.

På grunn av sikkerheten og av praktiske hensyn har Oslo tingrett avgjort at rettssaken Breivik har anlagt mot staten, skal foregå i Skien fengsel, hvor han sitter fengslet på særlig høyt sikkerhetsnivå.

Det er ikke første gang en rettssak er avviklet i et fengsel, men det er den første med et så stort omfang og med så mange tilhørere, fastslår fengselsleder i Telemark fengsel, Ole Kristoffer Borhaug, til NTB.

Det er satt av fire dager til saken, som starter tirsdag.

Mister tilbud

Det er den såkalte G-bygningen i fengselet som tas i bruk under rettssalen. Der ligger gymsalen, biblioteket, kapellet og et rom som til vanlig brukes til samtaler med fengselspresten og til musikkøvinger. Under rettssaken får de andre innsatte ikke tilgang på noen av disse tilbudene.

Gymsalen skal brukes til rettslokale, biblioteket til pauserom samt kafé for pressefolk og tilhørere, og musikkrom og kapell blir pauserom for dommer Helene Andenæs Seculic og hennes stab.

Borhaug sier fengslet har satt opp alternative aktiviteter og vil gi mulighet til ekstra lufting som kompensasjon.

Nybyd celle

Det er Statsbygg som har hatt hovedansvaret for å gjøre lokalene i stand til å kunne huse den høyprofilerte rettssaken. Regionsleder sør i Statsbygg, Hallgeir Øverland, sier det er gjort endringer med tanke på at det kan bli avholdt flere rettssaker i fengselet fremover. Blant annet er det bygd et eget cellerom med glassvegg i tilknytning til gymsalen. Under rettssaken vil Breivik og hans advokater oppholder seg og konfererer i pausene.

Det er også – høyst uvanlig i et fengsel – lagt opp trådløs nettverk i fengselet. Dette vil bli umiddelbart avskrudd etter sakens sist dag.

Tett på

I gymsalen er det gjort plass til 80 sitteplasser til mediene og tilhørere. Rundt 55 pressefolk fra 31 medier -15 av dem utenlandske – skal dekke saken fra Skien.

Enkle trebord med komfortable stoler er satt opp til dommeren og partene i saken. Provisoriske gardiner i en dus blåfarge er hengt opp for å skjule treningsapparater og bidra til å skape en mer verdig ramme rundt saken.

Vitnebordet, hvor Breivik onsdag skal forklare seg i over tre timer, er plassert bare en drøy meter fra tilhørerne og foreløpig uten noen form for sperringer mellom.

Skjermes

Borhaug sier den største utfordringen for fengselet er å få gjennomført de daglige rutinene og håndtere det praktiske rundt rettssaken og det store presseoppbudet.

Han sier de rundt 70 andre innsatte i fengselet skal skjermes fullstendig fra pressen.

Den terrordømte 37-åringen har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.

Artikkeltags